Powidła z orzechami włoskimi

Powidła z orzechami włoskimi
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (3porcje)
-
Śliwki - 3 kg odpestkowanych węgierekCukier - 3/4 kgOrzechy włoskie - 1/2 kg przebranych, grubi posiekanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Śliwki wkładamy do kamiennego lub żeliwnego garnka i podgrzewamy w piekarniku w 100°C przez 6-8 godzin, od czasu do czasu mieszamy.
2 / 3
Przekładamy do woka lub płaskiego rondla, dodajemy cukier i orzechy i na małym ogniu odparowujemy do żądanej konsystencji. Kiedy powidła rozgarnięte łyżką nie rozlewają się - są gotowe.
3 / 3
Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do chłodnego suchego pomieszczenia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory