Powidła z orzechami włoskimi
Powidła z orzechami włoskimi
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (3porcje)
-
Śliwki - 3 kg odpestkowanych węgierekCukier - 3/4 kgOrzechy włoskie - 1/2 kg przebranych, grubi posiekanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Śliwki wkładamy do kamiennego lub żeliwnego garnka i podgrzewamy w piekarniku w 100°C przez 6-8 godzin, od czasu do czasu mieszamy.
2 / 3
Przekładamy do woka lub płaskiego rondla, dodajemy cukier i orzechy i na małym ogniu odparowujemy do żądanej konsystencji. Kiedy powidła rozgarnięte łyżką nie rozlewają się - są gotowe.
3 / 3
Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do chłodnego suchego pomieszczenia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory