Powidła z orzechami włoskimi

Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:59
(brak ocen)
OCEŃ
Powidła z orzechami włoskimi
Powidła z orzechami włoskimi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (3porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Śliwki wkładamy do kamiennego lub żeliwnego garnka i podgrzewamy w piekarniku w 100°C przez 6-8 godzin, od czasu do czasu mieszamy. 

2 / 3

Przekładamy do woka lub płaskiego rondla, dodajemy cukier i orzechy i na małym ogniu odparowujemy do żądanej konsystencji. Kiedy powidła rozgarnięte łyżką nie rozlewają się - są gotowe. 

3 / 3

Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do chłodnego suchego pomieszczenia.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.