Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Haps 21.01.2020 13:42
(brak ocen)
OCEŃ
Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Lubimy ciasta drożdżowe, bo zawsze kryją w sobie niespodziankę. Czasem czekoladę, czasem twaróg, a czasem dżem. Taką roladę zawsze jemy do ostatniego kawałeczka, bo kto wie, może nadzienie zmieni się od któregoś kawałka?
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

W dużej misce wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Odczekaj 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować, po czym wsyp do miski mąkę oraz cukier puder i dodaj jajko. Wymieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie dodaj roztopione masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

2 / 4

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz drobny cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta.

3 / 4

Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć przez chwilę a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Posmaruj ciasto konfiturą, a następnie zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie zlep oba końce rolady i przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

4 / 4

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30-35 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.