Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Mąka pszenna - 550 gDrożdże świeże - 30 gCukier - 1 łyżkaMleko 3.2 proc. - 200 ml (ciepłe)Jajka - 1 sztukaMasło - 100 g (roztopione)Cukier puder - 80 g
-
Składniki na kruszonkę:
Masło - 50 g (zimne)Cukier - 50 g (drobny)Mąka pszenna - 80 g
-
Dodatkowo:
Konfitura wiśniowa - 1 słoiczek (gęsta)Jajka - 1 sztuka (roztrzepane)
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużej misce wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Odczekaj 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować, po czym wsyp do miski mąkę oraz cukier puder i dodaj jajko. Wymieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie dodaj roztopione masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz drobny cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć przez chwilę a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Posmaruj ciasto konfiturą, a następnie zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie zlep oba końce rolady i przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30-35 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory