Ryba pieczona w soli

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Ryba pieczona w soli
Ryba pieczona w soli
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Do środka ryby (ryb) wkładamy gałązki tymianku, plastry cytryny i kawałeczki masła. Białka ubijamy na pianę i łączymy z solą. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem, rozkładamy na nim 1/3 masy solnej, na niej kładziemy rybę (ryby), przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy 30-35 minut, aż z masy zrobi się skorupka. Robimy sos. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy sok z cytryny, kapary, natkę i pieprz. Podgrzewamy chwilę, zdejmujemy z ognia, trzymamy w cieple. Rybę (ryby) wyjmujemy z pieca, ostrożnie rozłupujemy skorupę. Zdejmujemy skórę z ryb i rozkładamy mięso na talerzach. Podajemy z sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps