Ryba pieczona w soli

Ryba pieczona w soli
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Turbot - 1,5 kg, można zastąpić dwoma okoniami morskimiTymianek świeży - sześć gałązekCytryna - trzy plastryMasło - jedna łyżkaBiałka - czterySól morska - 300 gNatka pietruszki - dwie łyżki posiekanej
-
Sos kaparowy
Masło - 100 gSok cytrynowy - trzy łyżkiKapary - dwie łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Do środka ryby (ryb) wkładamy gałązki tymianku, plastry cytryny i kawałeczki masła. Białka ubijamy na pianę i łączymy z solą. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem, rozkładamy na nim 1/3 masy solnej, na niej kładziemy rybę (ryby), przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy 30-35 minut, aż z masy zrobi się skorupka. Robimy sos. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy sok z cytryny, kapary, natkę i pieprz. Podgrzewamy chwilę, zdejmujemy z ognia, trzymamy w cieple. Rybę (ryby) wyjmujemy z pieca, ostrożnie rozłupujemy skorupę. Zdejmujemy skórę z ryb i rozkładamy mięso na talerzach. Podajemy z sosem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego