Sałatka pomidorowa
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Pomidory - 2 żółteOliwa - 100 mlOcet winny - ocet sherry 25 mlBrzoskwinie - 2Pomidorki cherry - 6Bazylia - cytrynowa lub śródziemnomorskaSerek homogenizowany - 50 g naturalnegoOliwki czarne - 1 łyżka suszonych zmielonych na puderPomidory - 2 na gałązceSól morska - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory malinowe kroimy na plasterki, układamy na talerzu, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na suchej patelni prażymy na złoto orzeszki pinii, na koniec wlewamy oliwę i odstawiamy na 10 min. Orzeszki z oliwą przekładamy do miski, dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
Brzoskwinie kroimy na kawałki i wrzucamy do dressingu z orzeszkami na 5 min. Pomidorki cherry blanszujemy, następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy. Wrzucamy do dressingu, dodajemy listki bazylii.
Mieszamy, wyjmujemy z dressingu i układamy na talerzu. Obok wykładamy łyżką serek wymieszany z pudrem z suszonych oliwek. Całość skrapiamy dressingiem i, używając łyżki, dekorujemy orzeszkami. Pozostałe dwa pomidory przekrawamy i wydrążamy, układamy ich miąższ na talerzu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory