Sałatka z fasolą i kiszoną cytryną

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Fasola biała sucha - 400 gOliwa - 125 mlSok cytrynowy - 60 mlKapary - 100 gSzalotka - 3Anchois - 6Cytryna - 1/2 kiszonejCzosnek - 1 ząbekNatka pietruszki - 1 pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Mieszamy oliwę, sok z cytryny, kapary, posiekane szalotki i anchois, pokrojoną w paseczki skórkę kiszonej cytryny* i roztarty czosnek. Ciepłą fasolę mieszamy z dressingiem i listkami natki.
Uwaga* Kiszoną cytrynę trzeba opłukać i usunąć miąższ - jemy tylko skórkę pokrojoną w paski. Dodajemy ją do sałatek, tadżinów i dipów. Aby ukisić cytryny, Sparzamy 5 owoców, każdy nacinamy na cztery części, by cząstki trzymały się razem. Do słoika wsypujemy łyżkę soli, upychamy cytryny, przesypując je solą, kawałkami kory cynamonowej, ziarnami kolendry i pieprzu. Zostawiamy na miesiąc, codziennie potrząsamy słojem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory