Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Sałata lodowa - 1 główka (lub rzymska albo 12 małych, posmarowanych woda arkuszy papieru ryżowego)Ogórek szklarniowy - 1/2Marchewka - 2-3Karambola - 1, pokrojony na cieniutkie gwiazdkiMakaron ryżowy - szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na dużym półmisku poukładaj najpierw pojedyncze liście sałaty (lub arkusze papieru ryżowego). Ogórka obierz, przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka (najlepiej łyżeczką). Połówki pokrój w cienkie plasterki. Marchewki obierz i pokrój w cieniutkie paseczki. Ogórka i marchewki ułóż na sałacie, udekoruj gwiazdkami karamboli. Makaron ryżowy przełóż do miski z ciepłą wodą (powinien być całkowicie przykryty). Odstaw na 20 minut, aby napęczniał, przełóż na sitko i osącz. W oddzielnym naczyniu zagotuj wodę, wrzuć makaron, szybko porozdzielaj pałeczkami i gotuj 3 sekundy (makaron powinien być miękki, ale wciąż sprężysty). Dokładnie osącz z wody i ułóż na półmisku z sałatką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory