Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryż biały - 150 g długoziarnistyBulion drobiowy - 1 bulionetkaTuńczyk w oleju - 200 g w puszcePapryka czerwona - 1Papryka zielona - 1Pomidorki cherry - 200 gChili - 1 czerwona papryczkaCzosnek - 3 ząbkiBagietka - jednaSok cytrynowy - z 1 cytrynyJogurt naturalny - 100 ml, gęstyOliwa - 50 mlSos sałatkowy - 1, czosnkowo-ziołowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnku z wrzącą wodą rozpuść Bulionetkę drobiową Knorr, a następnie dodaj ryż i ugotuj go na sypko. Odstaw do ostygnięcia. Pokrój czosnek na cienkie plastry, zrumień delikatnie na patelni z oliwą, a następnie przełóż do osobnego naczynia. Odsącz tuńczyka z zalewy, oczyść paprykę z pestek i pokrój ją w drobną kostkę, a pomidorki cherry przekrój na połówki. Wymieszaj tuńczyka z warzywami, ryżem i plasterkami czosnku. Połącz zawartość opakowania sosu czosnkowo-ziołowego Knorr z odrobiną wody i oliwą z oliwek, żeby sałatka zyskała wyrazisty smak. Posiekaj drobno chilli oraz kolendrę, wymieszaj z sokiem z cytryny. Polej sałatkę powstałym w ten sposób sosem. Udekoruj całość pomidorkami i jogurtem. Podawaj z bagietką. (przepisy.pl)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory