Scaltsounia

Scaltsounia
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ciasto:
Oliwa - 1 filiżankaWoda - 1 filiżankaProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaSok cytrynowy - z 1 cytrynyMąka pszenna - 50 dagCukier puder - do posypania
-
Nadzienie:
Orzechy włoskie - 25 dagMigdały - 25 dagCynamon - łyżeczkaGoździki - 5 mielonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zdejmij skórkę z orzechów i migdałów, posiekaj je lub grubo zmiel. Dodaj cynamon, goździki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa.
2 / 3
Zrób ciasto: wymieszaj wodę, olej, proszek do pieczenia i sok cytrynowy. Zagnieć z taką ilością mąki, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkuj je na grubość palca, wytnij kwadraty, na każdym ułóż porcję nadzienia. Rogi ciastek zagnij do środka i sklej nad nadzieniem.
3 / 3
Ciastka ułóż na natłuszczonej blasze, piecz 15 minut w temp. 170°C. Ostudź, posyp cukrem pudrem. Także i te ciastka możesz po upieczeniu zanurzyć w wodzie różanej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory