Sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy

Dorota Sulich-Długosz/Magazyn Kuchnia 16.12.2019 22:22
(brak ocen)
OCEŃ
Sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy
Sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Herbatniki miksujemy. Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy z herbatnikami. Powstałym ciastem wykładamy boki i dno natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 10 minut. Ricottę, cukier i jajka miksujemy na średnich obrotach przez kilka minut. Dodajemy olejek, kardamon, sok i miąższ* z pomarańczy. Na końcu powoli wlewamy śmietankę, stale mieszając. Masę rozprowadzamy na przygotowanym spodzie z ciasta. Pieczemy 50 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na gotowym serniku delikatnie rozsmarowujemy konfiturę z gorzkich pomarańczy. * Należy obrać pomarańczę i powycinać segmenty miąższu spomiędzy oddzielających je błonek, a potem pokroić je na drobniejsze kawałki. Podczas wycinania wycieka sok, który zbieramy w miseczce. Do tej samej miseczki wyciskamy też resztę soku, który pozostał w pomarańczy po jej 'odfiletowaniu'.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps