Składniki (10porcji)
-
Herbatniki - 350 g cynamonowych (lub maślanych i łyżeczka cynamonu)Masło - 150 gRicotta - szklankaJajka - pięćOlejek pomarańczowy - kilka kropliKardamon - 1/4 łyżeczki zmielonegoPomarańcze - jednaŚmietana kremówka 36 proc. - 400 mlMarmolada pomarańczowa - 300 g konfituryRicotta - 250 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Herbatniki miksujemy. Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy z herbatnikami. Powstałym ciastem wykładamy boki i dno natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 10 minut. Ricottę, cukier i jajka miksujemy na średnich obrotach przez kilka minut. Dodajemy olejek, kardamon, sok i miąższ* z pomarańczy. Na końcu powoli wlewamy śmietankę, stale mieszając. Masę rozprowadzamy na przygotowanym spodzie z ciasta. Pieczemy 50 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na gotowym serniku delikatnie rozsmarowujemy konfiturę z gorzkich pomarańczy. * Należy obrać pomarańczę i powycinać segmenty miąższu spomiędzy oddzielających je błonek, a potem pokroić je na drobniejsze kawałki. Podczas wycinania wycieka sok, który zbieramy w miseczce. Do tej samej miseczki wyciskamy też resztę soku, który pozostał w pomarańczy po jej 'odfiletowaniu'.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory