Sernik z amaretto

Magazyn Kuchnia 16.01.2020 14:53
(brak ocen)
OCEŃ
Sernik z amaretto
Sernik z amaretto
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy spód sernika, łącząc wszystkie jego składniki (wafle wcześniej kruszymy). Ciastem wylepiamy dno lekko natłuszczonej formy (o średnicy 25 cm). Pieczemy w 180 st. C przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy ser w mikserze (na wysokich obrotach), aż będzie lekki i puszysty. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy jaja (po jednym), nie przerywając ubijania. Masę mieszamy (mikserem) z kremówką i pozostałymi składnikami. Wlewamy do formy. Pieczemy w 180 st. C przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Kwaśną śmietanę łączymy z łyżką cukru i aromatem waniliowym, starannie mieszamy i polewamy ciasto, używając do tego łyżki. Wokół brzegu sernik posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 250 st. C przez 5 minut (aż płatki migdałów delikatnie się zrumienią). Podajemy po schłodzeniu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA