Składniki (6porcji)
-
Śliwki - 1 kg twardych węgierekOcet winny - 1 szklanka, z czerwonego winaGoździki - 2Wino czerwone - 1 szklankaLiść laurowy - 1Cukier - 50 dagCynamon - 2 małe kawałkiKolendra (ziarna) - kilkaImbir - kawałeczek obranego i pokrojonego w plasterki korzenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Wszystkie składniki oprócz śliwek zagotuj w rondlu i ostudź. Śliwki umyj, osusz, ponakłuwaj widelcem, przełóż do wyparzonych słoików. Polej syropem, odstaw na 24 godziny.
2 / 4
Następnego dnia zlej syrop, zagotuj go, ostudź i ponownie polej śliwki. Znów odstaw na 24 godziny.
3 / 4
Trzeciego dnia gotuj śliwki porcjami w syropie, aż na ich skórkach powstaną małe rysy. Wtedy zdejmij z ognia, śliwki wyjmij z syropu łyżką cedzakową, włóż do wyparzonych, gorących słoików, a te wstaw do gorącej kąpieli wodnej. Śliwki nie mogą ostygnąć! Syrop gotuj bez pokrywki tak długo, aż zrobi się gęsty.
4 / 4
Wrzącym syropem zalej śliwki, od razu szczelnie zamknij. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory