Śliwki słodko-kwaśne

Magazyn Kuchnia 04.08.2020 13:58
(brak ocen)
OCEŃ
Śliwki słodko-kwaśne
Śliwki słodko-kwaśne
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Wszystkie składniki oprócz śliwek zagotuj w rondlu i ostudź. Śliwki umyj, osusz, ponakłuwaj widelcem, przełóż do wyparzonych słoików. Polej syropem, odstaw na 24 godziny.

2 / 4

Następnego dnia zlej syrop, zagotuj go, ostudź i ponownie polej śliwki. Znów odstaw na 24 godziny.

3 / 4

Trzeciego dnia gotuj śliwki porcjami w syropie, aż na ich skórkach powstaną małe rysy. Wtedy zdejmij z ognia, śliwki wyjmij z syropu łyżką cedzakową, włóż do wyparzonych, gorących słoików, a te wstaw do gorącej kąpieli wodnej. Śliwki nie mogą ostygnąć! Syrop gotuj bez pokrywki tak długo, aż zrobi się gęsty.

4 / 4

Wrzącym syropem zalej śliwki, od razu szczelnie zamknij. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA