Śliwki w armaniaku

Magazyn Kuchnia 30.06.2020 12:54
(brak ocen)
OCEŃ
Śliwki w armaniaku
Śliwki w armaniaku
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Umyj i osusz śliwki, pozostaw pestki. Ponakłuwaj widelcem, ułóż w umytych i wyparzonych słojach, przesypując warstwy owoców cukrem.

2 / 3

Do każdego słoja włóż po kawałeczku cynamonu. Do słoi wlej tyle armaniaku, aby śliwki były przykryte. Na wierzchu ułóż kółka wycięte z folii, potem szczelnie zamknij słoje i odwróć je dnem do góry. Przenieś w ciemne, suche i chłodne miejsce, pozostaw na 10 tygodni. Od czasu do czasu odwracaj słoje dnem do dołu, potem znowu dnem do góry, aby cukier zupełnie się rozpuścił, bo inaczej nalewka nie będzie przejrzysta.

3 / 3

Po otwarciu słoja nalewkę przechowuj w lodówce. Śliwki z nalewki możesz podawać same, z lodami lub bitą śmietaną.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps