Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 05.02.2020 14:29
(brak ocen)
OCEŃ
Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem
Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

  • Jabłka - 2-2,5 kg (zielone, kwaskowate, najlepiej Granny Smith)
    Marchewka - 1,5-2 kg, soczysta
    Imbir - średniej wielkości korzeń
    Lód - wedle uznania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Usuwamy pianę z wierzchu, odmierzamy litr soku. Obrane marchewki także przepuszczamy przez sokowirówkę, odmierzamy 850 ml soku. Następnie wyciskamy sok z imbiru, odmierzamy 2-3 łyżki. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie soki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy z lodem. Uwaga: jeśli nie mamy w domu sokowirówki, możemy użyć jednodniowego soku marchewkowego oraz nie pasteryzowanego soku jabłkowego. Jeśli napój ma być przeznaczony dla dorosłych, sok jabłkowy można zastąpić bardzo zimnym cydrem. Aby otrzymać sok z imbiru, należy pokroić obrany korzeń na kawałeczki, zmiksować go w blenderze, a następnie zawinąć w podwójnie złożoną gazę i mocno wycisnąć.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps