Sorbet czekoladowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Czekolada gorzka - 200 gMleko 2.0 proc. - 1 szklankaCukier - 3/4 szklankiSyrop kukurydziany - 3 łyżkiWoda - 1 szklankaBrandy - 5 łyżekBeziki - kilkanaście pokruszonychCzekolada deserowa - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Siekamy czekoladę i wkładamy ją do malaksera (lub blendera). Zagotowujemy na małym ogniu mleko z cukrem, syropem i wodą. Dodajemy brandy i gorącą masą zalewamy posiekaną czekoladę. Miksujemy w blenderze, aż będzie jedwabista. Wlewamy krem z powrotem do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wstawiamy garnek do miski z lodowatą wodą, a gdy krem się ochłodzi, przykrywamy go i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wlewamy krem do maszynki do lodów i pod sam koniec jej pracy dodajemy pokruszone bezy (ile chcecie). Przekładamy masę do czystego naczynia i wstawiamy ją jeszcze na kilka godzin do zamrażalnika. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, od razu mrozimy w zamrażalniku, najlepiej przez cały dzień, co kilkanaście minut mieszając starannie masę.
Deser podajemy posypany wiórkami czekolady startej na tarce o dużych oczkach.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory