Sorbet czekoladowy

Małgorzata Dacko-Tomańska/Magazyn Kuchnia 21.09.2020 10:00
(brak ocen)
OCEŃ
Sorbet czekoladowy
Sorbet czekoladowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Siekamy czekoladę i wkładamy ją do malaksera (lub blendera). Zagotowujemy na małym ogniu mleko z cukrem, syropem i wodą. Dodajemy brandy i gorącą masą zalewamy posiekaną czekoladę. Miksujemy w blenderze, aż będzie jedwabista. Wlewamy krem z powrotem do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wstawiamy garnek do miski z lodowatą wodą, a gdy krem się ochłodzi, przykrywamy go i wkładamy na noc do lodówki. 

2 / 3

Następnego dnia wlewamy krem do maszynki do lodów i pod sam koniec jej pracy dodajemy pokruszone bezy (ile chcecie). Przekładamy masę do czystego naczynia i wstawiamy ją jeszcze na kilka godzin do zamrażalnika. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, od razu mrozimy w zamrażalniku, najlepiej przez cały dzień, co kilkanaście minut mieszając starannie masę.

3 / 3

Deser podajemy posypany wiórkami czekolady startej na tarce o dużych oczkach.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.