Sorbet jagodowy

Sorbet jagodowy
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Jagody - 2,5 szklankiCukier - 1/4 szklankiSok cytrynowy - 2 łyżkiSyrop cukrowy - 1/4 szklanki
-
Sos cytrynowo-estragonowy:
Sok cytrynowy - Z 1 sztSkórka z cytryny - Z 1 sztCukier - 1/4 szklankiEstragon - 1 gałązka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Przygotuj sorbet: wymieszaj jagody z cukrem, rozgotuj na maleńkim ogniu. Zdejmij z ognia, ostudź. Dodaj sok z cytryny i syrop z cukru, zmiksuj. Przetrzyj przez gęste sitko, przelej do miseczki i zamroź, co pół godziny mieszając.
2 / 2
W tym czasie przygotuj sos cytrynowo-estragonowy: wymieszaj w rondelku wszystkie składniki, zagotuj, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw, aby sos nabrał zapachu estragonu. Przecedź i wstaw do lodówki. Podawaj do sorbetu. Przed podaniem posyp deser całymi jagodami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory