Sorbet rubinowy

Magazyn Kuchnia 04.02.2021 16:49
(brak ocen)
OCEŃ
Sorbet rubinowy
Sorbet rubinowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Wiśnie, maliny i truskawki umyj, osącz, usuń szypułki i ogonki. Owoce wydryluj, dodaj cukier i zmiksuj. Zagotuj ćwierć szklanki soku, wrzuć listki mięty, przykryj i odstaw. Gdy przestygnie, usuń miętę, a napar wymieszaj z musem owocowym. Wlej pozostały sok i likier, ponownie zmiksuj. Wstaw do zamrażalnika na 8-10 godzin.

2 / 3

Po mniej więcej 2 godzinach (gdy masa zacznie tężeć) wyjmij deser na chwilkę i wymieszaj rózgą. Powtarzaj tę czynność przez 2 godziny w odstępach 30 minut (potem nie jest to już konieczne). 

3 / 3

Zamrożony sorbet wyjmij z zamrażalnika, pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej, po czym zmiksuj i rozłóż do pucharków specjalną łyżką do lodów.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps