Sorbet żurawinowy na winie

Sorbet żurawinowy na winie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (1porcja)
-
Żurawina świeża - 2 szklanki świeżej lub mrożonejWino czerwone - 1/2 szklanki wytrawnegoSok pomarańczowy - 1.5 szklankiCukier - szklankaSkórka pomarańczowa - łyżeczka otartej ze sparzonej, dokładnie umytej i osuszonej pomarańczy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Wszystkie składniki sorbetu wymieszaj w rondlu. Ciągle mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż żurawiny będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wtedy przetrzyj mieszaninę przez gęste sitko zawieszone nad miseczką, wyciskając jak najwięcej soku. Ostudź do temperatury pokojowej i napełnij foremki na kostki lodu. Przykryj folią, zamrażaj 3-6 godzin.
2 / 2
Zmiksuj zamrożony sorbet w malakserze, podawaj od razu. Dobrym dodatkiem jest bita śmietana.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory