Sorbet żurawinowy na winie

Sorbet żurawinowy na winie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (1porcja)
-
Żurawina świeża - 2 szklanki świeżej lub mrożonejWino czerwone - 1/2 szklanki wytrawnegoSok pomarańczowy - 1.5 szklankiCukier - szklankaSkórka pomarańczowa - łyżeczka otartej ze sparzonej, dokładnie umytej i osuszonej pomarańczy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Wszystkie składniki sorbetu wymieszaj w rondlu. Ciągle mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż żurawiny będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wtedy przetrzyj mieszaninę przez gęste sitko zawieszone nad miseczką, wyciskając jak najwięcej soku. Ostudź do temperatury pokojowej i napełnij foremki na kostki lodu. Przykryj folią, zamrażaj 3-6 godzin.
2 / 2
Zmiksuj zamrożony sorbet w malakserze, podawaj od razu. Dobrym dodatkiem jest bita śmietana.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory