Strudel z ciasta filo
Strudel z ciasta filo
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jabłka - 1 kgBułka tarta - 5 łyżekCukier - 2 łyżkiCukier waniliowy - 1 opakowanieCynamon - 1 łyżeczka mielonegoRodzynki - 1 szklankaCiasto filo - 6 płatówMasło - 150 g roztopionegoMigdały płatki - do posypaniaCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce i mieszamy z bułką tartą (lub orzechami), cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami. Zamrożone ciasto filo przekładamy na noc z zamrażalnika do lodówki. Następnie rozkładamy 4 płaty ciasta. Jeden płat smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy płatkami migdałowymi, rozsmarowujemy po wierzchu 1/3 jabłek. Przykrywamy kolejnym płatem, smarujemy masłem, posypujemy migdałami, wykładamy na wierzch 1/3 jabłek itd. Podobnie postępujemy z trzecim płatem. Czwarty płat kładziemy na szczycie. Strudel zawijamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy masłem. Pieczemy w 200oC przez ok. 20 min. W trakcie pieczenia 2-3 razy smarujemy masłem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory