Strudel z ciasta filo

Magazyn Kuchnia 19.12.2019 23:34
(brak ocen)
OCEŃ
Strudel z ciasta filo
Strudel z ciasta filo
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce i mieszamy z bułką tartą (lub orzechami), cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami. Zamrożone ciasto filo przekładamy na noc z zamrażalnika do lodówki. Następnie rozkładamy 4 płaty ciasta. Jeden płat smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy płatkami migdałowymi, rozsmarowujemy po wierzchu 1/3 jabłek. Przykrywamy kolejnym płatem, smarujemy masłem, posypujemy migdałami, wykładamy na wierzch 1/3 jabłek itd. Podobnie postępujemy z trzecim płatem. Czwarty płat kładziemy na szczycie. Strudel zawijamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy masłem. Pieczemy w 200oC przez ok. 20 min. W trakcie pieczenia 2-3 razy smarujemy masłem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.