Suflet twarogowy z wiśniami
Suflet twarogowy z wiśniami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Masło - 50 gJajka - 4Cukier - 90 gCukier waniliowy - 1 opakowanieTwaróg tłusty - 500 g trzykrotnie zmielonegoCynamon - 1 łyżeczkaOrzechy laskowe - 50 g posiekanychCukier puder - do posypaniaWiśnie - 1 szklanka; bez pestekMasło - do formySuchary - 4
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Masło lekko podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż się spieni. Żółtka, 75 g cukru i cukier waniliowy miksujemy i dodajemy do masła. Z masą jajeczno-maślaną łączymy twaróg, cynamon i pianę ubitą z białek. Sucharki kruszymy (najlepiej włożyć je do torebki foliowej i rozbić tłuczkiem) i mieszamy z orzechami oraz resztą cukru.
2 / 3
Formę smarujemy masłem i napełniamy połową masy twarogowej, a następnie wykładamy warstwami: połowę sucharków, wiśnie i resztę twarogu. Na wierzch wykładamy resztę sucharków, lekko wciskamy i pieczemy 45 minut w 160 st. C. Suflet świetnie udaje się też w kuchence mikrofalowej (5 minut pod przykryciem + 15 minut bez przykrycia).
3 / 3
Podajemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory