Składniki (0porcji)
-
Pomidory - 1 kg podłużnych san marzanoOliwa - według uznaniaTymianek suszony - według uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 130°C. Pomidory kroimy na połówki, łyżeczką wyjmujemy miąższ z pestkami. Połówki układamy na blasze wyłożonej pergaminem stroną przecięcia do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem. Suszymy w piekarniku przez 45-60 min (jeśli trzeba, dłużej). Po wyjęciu pomidory powinny być podsuszone, ale pozostać mięciutkie. Można podać je od razu lub włożyć do słoików, zalać oliwą, włożyć gałązkę tymianku i zakręcić. W ten sposób nie zepsują się przez miesiąc. Suszone pomidory podajemy jako antipasto, skropione octem balsamicznym. San Marzano Czerwone, podłużne i pochodzące z Kampanii, ojczyzny pizzy, są idealne do wszelakich sosów, gdyż mają jędrny miąższ, mało nasion i łatwo je obrać. Pomidory rosnące w dolinie San Marzano objęto ochroną marki DOP. Oznacza to, że tylko one mogą nosić tę nazwę. Spokrewniony z nimi, zakrzywiony Jersey Devil jest najlepszy na sosy do makaronu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory