Suszone pomidory

Anna Wrońska/Magazyn Kuchnia 27.12.2019 14:44
(brak ocen)
OCEŃ
Suszone pomidory
Suszone pomidory
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzewamy piekarnik do 130°C. Pomidory kroimy na połówki, łyżeczką wyjmujemy miąższ z pestkami. Połówki układamy na blasze wyłożonej pergaminem stroną przecięcia do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem. Suszymy w piekarniku przez 45-60 min (jeśli trzeba, dłużej). Po wyjęciu pomidory powinny być podsuszone, ale pozostać mięciutkie. Można podać je od razu lub włożyć do słoików, zalać oliwą, włożyć gałązkę tymianku i zakręcić. W ten sposób nie zepsują się przez miesiąc. Suszone pomidory podajemy jako antipasto, skropione octem balsamicznym. San Marzano Czerwone, podłużne i pochodzące z Kampanii, ojczyzny pizzy, są idealne do wszelakich sosów, gdyż mają jędrny miąższ, mało nasion i łatwo je obrać. Pomidory rosnące w dolinie San Marzano objęto ochroną marki DOP. Oznacza to, że tylko one mogą nosić tę nazwę. Spokrewniony z nimi, zakrzywiony Jersey Devil jest najlepszy na sosy do makaronu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.