Tapioka z sosem rabarbarowym

Marta Dymek//Magazyn Kuchnia 10.06.2021 21:18
(brak ocen)
OCEŃ
Tapioka z sosem rabarbarowym
Tapioka z sosem rabarbarowym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Łodygi trawy cytrynowej łamiemy w kilku miejscach. Wkładamy do garnka, wlewamy mleczko i pod przykryciem podgrzewamy na małym ogniu, co akiś czas mieszając, aby mleko nie przywarło. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na godzinę. Wyławiamy trawę cytrynową i dodajemy tapiokę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie na sos kroimy rabarbar na cienkie plasterki, wkładamy do garnka z pozostałymi składnikami i gotujemy 4-5 minut. Kiedy tylko rabarbar zmięknie, zdejmujemy garnek z ognia. Mleczko kokosowe z tapioką stawiamy na ogniu i, ciągle mieszając, gotujemy 5-10 minut, aż kuleczki staną się przezroczyste i zmiękną. Do pucharków nakładamy dwie łyżki kokosowej tapioki, na nią łyżkę rabarbaru i znowu po porcji tapioki oraz rabarbaru. Tapioka jest pyszna na gorąco, ale jeszcze lepiej smakuje następnego dnia na zimno - jako śniadanie albo słodki deser na pikniku. Najsmaczniejsza jest ze świeżą tajską bazylią na wierzchu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.