Tarta w kształcie choinki

Haps 06.12.2019 10:48
(1 ocena)
OCEŃ
Tarta w kształcie choinki
Choinki są super, bo chowa się pod nimi prezenty. Mają jednak pewne wady. Kłują, gubią igły i zajmują miejsce. My wymyśliliśmy choinkę prawie idealną. Prawie, bo posiada jedną wadę: szybko się kończy. Ale obiecujemy, że do kolejnych świąt udoskonalimy ten przepis.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Szpinak włóż na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewaj, aż zwiędnie. Ostudź i odciśnij z nadmiaru wody.

2 / 3

Ricottę i śmietankę umieść w misce i utrzyj na jednolitą masę. Dodaj 2 jajka, mozzarellę, parmezan oraz zblanszowany szpinak i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw farsz solą oraz pieprzem.

3 / 3

Rozwiń arkusz ciasta na tartę. Na środku ciasta nałóż farsz w kształcie trójkąta. Ciasto ponacinaj i złóż je jak na wideo, dodając w odpowiednich miejscach pomidorki koktajlowe. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz 25 minut, aż ciasto się zrumieni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps