Tarta wiejska z szynką i serem

Tessa Capponi-Borawska/Magazyn Kuchnia 12.06.2020 11:31
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta wiejska z szynką i serem
Tarta wiejska z szynką i serem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

 

Szynkę kroimy w cieniutkie plasterki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na 2 prostokąty. Pierwszy kawałek układamy na blasze do pieczenia przykrytej papierem kuchennym. Na ciasto kładziemy plastry szynki i cienkie plastry sera bez skórki. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, zwilżając brzegi, aby się dobrze zlepiły.

2 / 4

Pędzlujemy ciasto rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (temp. 200 st. C). Pieczemy przez 30 min. Podajemy pokrojone na kawałki.

3 / 4

Ser gorgonzola pochodzi z miejscowości Gorgonzola nieopodal Mediolanu. Ser ten jest, według mnie, jednym z najlepszych serów pleśniowych na świecie. Charakteryzuje się zielono-niebieskimi pasemkami. We Włoszech mówimy, że musi być con la goccia, czyli "z łezką", by podkreślić jego wyjątkową konsystencję: bardzo kremową i rozpływającą się w ustach. Ser gorgonzola je się solo, jest też używany jako składnik sosów i potraw. Najlepsza kombinacja, to gorgonzola z dojrzałą gruszką, podana pod koniec posiłku. Z niej powstał przepis na risotto z gruszką i gorgonzolą, które przedstawiam w mojej własnej wersji.

4 / 4
Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.