Tarta z pomidorkami i kozim serem

Haps 31.01.2020 12:19
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta z pomidorkami i kozim serem
Jakie danie składa się z: ciasta, pomidorów i sera? Ha i tu cię mamy! Wcale nie jest to pizza, to twój dzisiejszy obiad - tarta z pomidorkami i kozim serem.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj Lurpak Mix Lekko Solony oraz jajka i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie lepić się do rąk dodaj odrobinę więcej mąki, a jeśli będzie się kruszyć dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

2 / 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3-4 mm. Nawiń ciasto na wałek i przełóż je do formy na tartę. Odetnij wystające brzegi i ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw formę z ciastem do lodówki na 30 minut, a następnie schłodzone ciasto przełóż bezpośrednio do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 10-15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.

3 / 3

Na upieczonym spodzie rozłóż pokruszony kozi ser oraz połówki kolorowych pomidorków koktajlowych. Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz kolejne 15 minut w 190 stopniach C.

Upieczoną tartę posyp świeżymi listkami tymianku i bazylii.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.