Tartaletki gruszkowe

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 24.09.2020 15:34
(brak ocen)
OCEŃ
Tartaletki gruszkowe
Tartaletki gruszkowe
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gruszki obieramy, ale zostawiamy ogonki. Przekrawamy na połówki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 

2 / 4

W rondelku podgrzewamy wodę z sokiem, cukrem i cynamonem. Gdy cukier się rozpuści, wkładamy do rondla gruszki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Wyjmujemy owoce i studzimy. 

3 / 4

Wykrawamy gniazda nasienne - najlepiej łyżeczką do melonów. Gruszki kroimy w cienkie plastry, trzymając za węższą końcówkę - nie kroimy ich do końca, chodzi o to, by plasterki trzymały się razem. 

4 / 4

Z ciasta wykrawamy koła o średnicy 12 cm, formujemy mały, niski rant. Do środka każdej tartaletki wsypujemy porcje marcepanu startego na tarce o grubych oczkach, wlewamy po łyżce syropu klonowego. Pokrojone połówki gruszek rozchylamy jak wachlarze, układamy na marcepanie. Umieszczamy na blasze wyścielonej pergaminem, pieczemy 20-25 minut. Skrapiamy pozostałym syropem klonowym i wstawiamy jeszcze do piekarnika na 3-5 minut

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps