Tartaletki gruszkowe

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Gruszki - 3 niewielkieSok cytrynowy - z 1 cytrynyWoda - 400 mlSok pomarańczowy - 50 mlCukier - 200 gCynamon - 1/4 łyżeczkiCiasto francuskie - 500 g zimnegoMarcepan - 100 gSyrop klonowy - 150 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gruszki obieramy, ale zostawiamy ogonki. Przekrawamy na połówki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
W rondelku podgrzewamy wodę z sokiem, cukrem i cynamonem. Gdy cukier się rozpuści, wkładamy do rondla gruszki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Wyjmujemy owoce i studzimy.
Wykrawamy gniazda nasienne - najlepiej łyżeczką do melonów. Gruszki kroimy w cienkie plastry, trzymając za węższą końcówkę - nie kroimy ich do końca, chodzi o to, by plasterki trzymały się razem.
Z ciasta wykrawamy koła o średnicy 12 cm, formujemy mały, niski rant. Do środka każdej tartaletki wsypujemy porcje marcepanu startego na tarce o grubych oczkach, wlewamy po łyżce syropu klonowego. Pokrojone połówki gruszek rozchylamy jak wachlarze, układamy na marcepanie. Umieszczamy na blasze wyścielonej pergaminem, pieczemy 20-25 minut. Skrapiamy pozostałym syropem klonowym i wstawiamy jeszcze do piekarnika na 3-5 minut
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory