Składniki (0porcji)
-
Ciasto francuskie - 500 gOrzechy włoskie - 75 g posiekanychŚliwki - 125 g grubo pokrojonych, kalifornijskichTymianek świeży - trzy łyżeczki świeżo posiekanegoTymianek świeży - sześć gałązek do dekoracjiSól morska - do smakuŚmietana kremówka 36 proc. - 150 mlJajka - dwaSer kozi miękki - 200 g pokruszonegoPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Podzielić ciasto na równych 6 porcji, a następnie wyłożyć nim 6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto. Podpiekać przez 15 minut aż brzegi ciasta się zarumienią. Usunąć groch lub fasolę i papier, odstawić tartaletki na bok. Wymieszać orzechy włoskie, śliwki kalifornijskie, liście tymianku i pokruszony ser kozi oraz doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałożyć masę na tartaletki. Ubić lekko śmietanę wraz z jajkami, po czym ostrożnie wlać na tartaletki. Dodać szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i umieścić tartaletki w piekarniku na około 15 minut aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut przed podaniem. Tartaletki podawać pokryte liśćmi tymianku z lekką sałatką i obfitą łyżką pikantnego sosu chutney.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory