Tort czekoladowy z brandy

- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Jajka - 4Cukier puder - 1.25 szklankiBrandy - 2 łyżkiOrzechy włoskie - 2 szklanki, zmieloneMąka pszenna - 2 łyżki
-
Mus czekoladowy
Czekolada gorzka - 20 dagŚmietana kremówka 36 proc. - 30 dagBiałka - 2Cukier - łyżka
-
Oraz
Kulki czekoladowe - do dekoracji (trufle, listki z czekolady)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj ciasto: utrzyj mikserem żółtka z cukrem i brandy. Gdy masa będzie kremowa, gęsta i puszysta, dodaj pianę z białek (piana musi być bardzo sztywna, bo inaczej ciasto opadnie). Delikatnie połącz z orzechami i mąką. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną pergaminem, piecz około 40 minut w temp. 180 st. C. Ciasto ostudź w formie, a potem ostrożnie wyjmij. Przygotuj mus: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek i cukru. Do stopionej i przestudzonej czekolady dodaj łyżkę lub dwie bitej śmietany, wymieszaj. Resztę śmietany połącz z pianą z białek i dodaj do czekolady, ostrożnie i delikatnie mieszając. Musem posmaruj wierzch i boki tortu, tak aby powstały nieregularne fale. Udekoruj truflami i listkami z czekolady.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory