Składniki (6porcji)
-
Jajka - 6Śmietana kremówka 36 proc. - 150 mlCukier - 15 dagCukier puder - 23 dagMigdały mielone - 23 dag (ze skórką)Migdały płatki - 2 dagMasło - 10 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotuj śmietanę z cukrem, zdejmij z ognia. Utrzyj z żółtkami, energicznie przy tym mieszając trzepaczką. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj masę na malutkim ogniu około 5 minut, aż do zgęstnienia. Nie pozwól, aby masa się zagotowała, bo żółtka się zetną. Zdejmij z ognia, odłóż do ostygnięcia. Białka ubij z cukrem pudrem, połącz z migdałami. Ciasto rozsmaruj w tortownicy wyłożonej pergaminem, piecz 25 minut w temp. 175°C. Odłóż do ostygnięcia. Masło utrzyj mikserem, dodając po łyżce zimny krem żółtkowy. Kremem posmaruj ciasto migdałowe, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Uwaga: z ciasta migdałowego można też upiec 2 oddzielne spody i przełożyć je masą śmietankową.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory