Tort migdałowy szwedzki

Magazyn Kuchnia 09.12.2019 13:22
(brak ocen)
OCEŃ
Tort migdałowy szwedzki
Tort migdałowy szwedzki
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotuj śmietanę z cukrem, zdejmij z ognia. Utrzyj z żółtkami, energicznie przy tym mieszając trzepaczką. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj masę na malutkim ogniu około 5 minut, aż do zgęstnienia. Nie pozwól, aby masa się zagotowała, bo żółtka się zetną. Zdejmij z ognia, odłóż do ostygnięcia. Białka ubij z cukrem pudrem, połącz z migdałami. Ciasto rozsmaruj w tortownicy wyłożonej pergaminem, piecz 25 minut w temp. 175°C. Odłóż do ostygnięcia. Masło utrzyj mikserem, dodając po łyżce zimny krem żółtkowy. Kremem posmaruj ciasto migdałowe, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Uwaga: z ciasta migdałowego można też upiec 2 oddzielne spody i przełożyć je masą śmietankową.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA