Trójkąty z włoską bezą

Małgorzata Dacko-Tomańska/Magazyn Kuchnia 06.03.2020 15:21
(brak ocen)
OCEŃ
Trójkąty z włoską bezą
Trójkąty z włoską bezą
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Każdy płat kroimy na trzy prostokątne pasy, a następnie tak, żeby powstały z nich po cztery trójkąty. Pieczemy je w temp. podanej na opakowaniu i studzimy.

2 / 4

Robimy Lemon Curd: mieszamy cukier, jajka, sok i skórkę. Siekamy zimne masło i dodajemy je do reszty składników. Podgrzewamy miksturę na małym ogniu, cały czas mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy masa zgęstnieje, przelewamy ją do przygotowanego naczynia i kładziemy na powierzchni kremu folię, żeby nie powstała skorupka, i chowamy do lodówki.

3 / 4

Robimy bezę: rozpuszczamy cukier w wodzie i podgrzewamy na małym ogniu, aż osiągnie temperaturę ok. 120oC (kropelka syropu wzięta między palce pod zimną wodą powinna tworzyć miękką kuleczkę). Białka ubijamy na puszystą, ale nie sztywną pianę, a kiedy syrop będzie gotowy, wlewamy go do ubijanych na średnich obrotach białek. Ubijamy, aż masa będzie chłodna.

4 / 4

Na boki upieczonych i ostudzonych trójkątów ciasta francuskiego wykładamy małą łyżeczką małe okrągłe bezy. Karmelizujemy je palnikiem gazowym albo zapiekamy krótko pod mocno rozgrzanym grillem. Łyżkę kremu cytrynowego nakładamy na sam środek wszystkich trójkątów. Składamy po 2 trójkąty. Dekorujemy miętą i malinami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps