Składniki (10porcji)
-
Mleko 2.0 proc. - 2 litry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko nastawiamy na zsiadłe. Gotowe wlewamy do rondelka, wkładamy do środka termometr kuchenny. Podgrzewamy na malutkim ogniu (jedynka na kuchence elektrycznej) i czekamy, aż skrzep oddzieli się od serwatki (da się kroić nożem), a termometr pokaże 45-50 st. C. Lepiej nie czekać dłużej, bo serek wyjdzie za suchy! Przekładamy na sitko wyłożone gazą zawieszone nad miską. Zostawiamy na noc (można w lodówce), aby ściekła cała serwatka. Im dłużej twaróg odcieka z serwatki, tym jest twardszy i bardziej suchy UWAGA: Żywe (niepasteryzowane) mleko można kupić w mlekomatach w całej Polsce (www.mlekomaty.org)i w sklepach z tradycyjną żywnością, np. w Specjałach Regionalnych
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory