Twaróg z kwaśnego mleka

Natalia Nowak Bratek/Magazyn Kuchnia 08.01.2020 17:22
(brak ocen)
OCEŃ
Twaróg z kwaśnego mleka
Twaróg z kwaśnego mleka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mleko nastawiamy na zsiadłe. Gotowe wlewamy do rondelka, wkładamy do środka termometr kuchenny. Podgrzewamy na malutkim ogniu (jedynka na kuchence elektrycznej) i czekamy, aż skrzep oddzieli się od serwatki (da się kroić nożem), a termometr pokaże 45-50 st. C. Lepiej nie czekać dłużej, bo serek wyjdzie za suchy! Przekładamy na sitko wyłożone gazą zawieszone nad miską. Zostawiamy na noc (można w lodówce), aby ściekła cała serwatka. Im dłużej twaróg odcieka z serwatki, tym jest twardszy i bardziej suchy UWAGA: Żywe (niepasteryzowane) mleko można kupić w mlekomatach w całej Polsce (www.mlekomaty.org)i w sklepach z tradycyjną żywnością, np. w Specjałach Regionalnych

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA