Two Hearts

Magazyn Kuchnia 24.11.2020 16:14
(brak ocen)
OCEŃ
Two Hearts
"Koktajl" najładniej wygląda, gdy w kieliszku są serduszka zrobione z dwóch drinków w różnych kolorach (np. pomarańczowy Screwdriver i czerwony New Yorker) lub dwóch różnobarwnych likierów - np. zielony creme do menthe i bordowy creme de cassis. Jeśli uda się zdobyć cukier strzelający (popping candy), posypcie nim wierzch "drinka". Jeśli nie - wystarczy dekoracja ze skórki cytrynowej lub limonkowej.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (1porcja)

  • Alkohol - 80 ml ulubionego drinka (np. Cuba Libre lub Daiquiri) lub 2 różne drinki po 40 ml ALBO
    Likier - 80 ml dowolnego likieru smakowego (rozcieńczony wodą w proporcji 1:1 - jeśli wolimy słabsze drinki) lub dwóch różnych likierów (wtedy bierzemy po 40 ml z każdego
    Agar-agar - 2 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Jeśli przyrządzamy serduszka z drinka, mieszamy niealkoholowe składniki koktajlu z agarem, podgrzewamy do 100°C. Studzimy, dodajemy alkohol i przelewamy do sylikonowych foremek - np. w kształcie serduszek. Gdy serduszka zastygną, przekładamy je do kieliszka i podajemy. 

2 / 2

Jeśli robimy serduszka z likieru, rozpuszczamy agar i zagotowujemy go w wodzie, studzimy i łączymy z likierem. W obu przypadkach alkohol wlewamy do roztworu agaru dopiero wtedy, gdy jego temperatura jest niższa niż 78°C - inaczej wyparuje.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.