Tysiąc karteczek

Bożena Sikoń, Magazyn Kuchnia 22.03.2021 18:26
(brak ocen)
OCEŃ
Tysiąc karteczek
Tysiąc karteczek
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Przygotuj krem waniliowy: utrzyj jajka z cukrem, dodaj mąkę. Rozetnij laskę wanilii i wyjmij ziarenka ze środka. Zagotuj mleko z ziarenkami i rozkrojoną laską wanilii. Wyjmij laskę, a mleko powolutku wlewaj do masy jajecznej, cały czas mieszając. Zagotuj, nie przerywając mieszania, zdejmij z ognia i ostudź. Połącz z ajerkoniakiem. 

2 / 5

Upiecz blaciki francuskie: ciasto rozmroź, cienko rozwałkuj (1,5-2 mm) i bardzo gęsto ponakłuwaj (dzięki temu blaciki będą płaskie, jak na zdjęciu). Piecz na złoty kolor w temp. 200 st. C. Pod sam koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do 180 st. C, aby ciasto się wysuszyło. Bardzo ostrym nożem pokrój je na blaciki o wymiarach 14 x 3,5 cm. 

3 / 5

Przygotuj pasek czekoladowy: rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce 2/3 czekolady połamanej na kawałeczki. Resztę czekolady zetrzyj lub posiekaj, dodaj do ciepłej, płynnej czekolady i rozpuść, mieszając. Nie podgrzewaj! Na kawałku folii (możesz użyć niepotrzebnej koszulki na dokumenty) narysuj czekoladą długi, wąski trójkąt albo pasek. Ostrożnie zwiń folię w ten sposób, aby z paska czekolady zrobiło się kółko. Odłóż, aby czekolada zastygła, a potem ostrożnie usuń spod niej folię. 

4 / 5

Przygotuj sos: truskawki zmiksuj z cukrem pudrem. Nie gotuj! 

5 / 5

Teraz poskładaj poszczególne części deseru: na talerzykach umieść po jednym blaciku z ciasta francuskiego, obłóż go plasterkami truskawek. Przykryj drugim blacikiem, na wierzch wyciśnij ze szprycki porcję kremu. Przykryj trzecim blacikiem, posyp cukrem pudrem. Udekoruj paskiem z czekolady. Obok każdego ciastka wylej nieco sosu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps