Składniki (6porcji)
-
Cukier - 2.5 kgKwasek cytrynowy - 20 gDrożdże świeże - 3 g pożywkiDrożdże świeże - winne rasy portwein lub sherrySok z brzozy - 10 l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sok brzozowy zbieramy w marcu lub kwietniu, w maksymalnej ilości 3-5 l z jednego pnia (większa utrata soku jest niebezpieczna dla drzewa). W drzewie wywiercamy otwór o głębokości 8-10 cm na wysokości 0,6-1 m od podstawy drzewa, w ten otwór wkładamy małą rurkę (krótki sztywny wąż gumowy lub plastikowy o śr. ok. 1 cm), pod który podstawiamy lub podwieszamy naczynie na ściekający sok. Najwięcej soku zbiera się w tych miejscach pnia, na które świeci słońce, więc najlepiej zrobić w każdym drzewie trzy otwory: od wschodu, od południa i od zachodu. Kiedy mamy już wystarczającą ilość soku, rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy kwasek cytrynowy i pożywkę drożdżową, mieszamy i zaszczepiamy drożdżami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory