Składniki (6porcji)
-
Cukier - 2.5 kgKwasek cytrynowy - 20 gDrożdże świeże - 3 g pożywkiDrożdże świeże - winne rasy portwein lub sherrySok z brzozy - 10 l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sok brzozowy zbieramy w marcu lub kwietniu, w maksymalnej ilości 3-5 l z jednego pnia (większa utrata soku jest niebezpieczna dla drzewa). W drzewie wywiercamy otwór o głębokości 8-10 cm na wysokości 0,6-1 m od podstawy drzewa, w ten otwór wkładamy małą rurkę (krótki sztywny wąż gumowy lub plastikowy o śr. ok. 1 cm), pod który podstawiamy lub podwieszamy naczynie na ściekający sok. Najwięcej soku zbiera się w tych miejscach pnia, na które świeci słońce, więc najlepiej zrobić w każdym drzewie trzy otwory: od wschodu, od południa i od zachodu. Kiedy mamy już wystarczającą ilość soku, rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy kwasek cytrynowy i pożywkę drożdżową, mieszamy i zaszczepiamy drożdżami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory