Wino z soku brzozowego

Magazyn Kuchnia 19.12.2019 23:45
(brak ocen)
OCEŃ
Wino z soku brzozowego
Wino z soku brzozowego
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sok brzozowy zbieramy w marcu lub kwietniu, w maksymalnej ilości 3-5 l z jednego pnia (większa utrata soku jest niebezpieczna dla drzewa). W drzewie wywiercamy otwór o głębokości 8-10 cm na wysokości 0,6-1 m od podstawy drzewa, w ten otwór wkładamy małą rurkę (krótki sztywny wąż gumowy lub plastikowy o śr. ok. 1 cm), pod który podstawiamy lub podwieszamy naczynie na ściekający sok. Najwięcej soku zbiera się w tych miejscach pnia, na które świeci słońce, więc najlepiej zrobić w każdym drzewie trzy otwory: od wschodu, od południa i od zachodu. Kiedy mamy już wystarczającą ilość soku, rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy kwasek cytrynowy i pożywkę drożdżową, mieszamy i zaszczepiamy drożdżami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps