Wybitny sorbet czekoladowy
Wybitny sorbet czekoladowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Cukier - szklankaKakao - 2/3 szklankiWoda - 1.5 szklankiOlejek waniliowy - trochęBrandy - 2 łyżki (może być inny ulubiony alkohol)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Wymieszaj w rondlu cukier i kakao, wlej wodę, mieszaj, aż powstanie pasta. Ustaw na małym ogniu, zagotuj, mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity i ciemny syrop (1-2 minuty).
2 / 3
Przelej do miski, przypraw wanilią i brandy albo likierem. Ostudź, wstaw do lodówki, a gdy syrop będzie bardzo zimny, zamroź go w maszynie do lodów.
3 / 3
Możesz także wstawić czekoladowy syrop (pod przykryciem) do zamrażalnika i zamrażać przez 4-5 godzin, mieszając co 30 minut.
Rada: Wytrawne, kwaśne, czasami nawet lekko gorzkawe sorbety polecam nie tylko na deser, ale i dla odświeżenia smaku między jednym a drugim daniem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory