Wybitny sorbet czekoladowy

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 11.05.2021 20:25
(brak ocen)
OCEŃ
Wybitny sorbet czekoladowy
Wybitny sorbet czekoladowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Wymieszaj w rondlu cukier i kakao, wlej wodę, mieszaj, aż powstanie pasta. Ustaw na małym ogniu, zagotuj, mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity i ciemny syrop (1-2 minuty). 

2 / 3

Przelej do miski, przypraw wanilią i brandy albo likierem. Ostudź, wstaw do lodówki, a gdy syrop będzie bardzo zimny, zamroź go w maszynie do lodów. 

3 / 3

Możesz także wstawić czekoladowy syrop (pod przykryciem) do zamrażalnika i zamrażać przez 4-5 godzin, mieszając co 30 minut.

Rada: Wytrawne, kwaśne, czasami nawet lekko gorzkawe sorbety polecam nie tylko na deser, ale i dla odświeżenia smaku między jednym a drugim daniem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.