Żurawiny i orzechy w czerwonym winie

Cranberry Marketing Committee/Magazyn Kuchnia 25.02.2020 17:10
(brak ocen)
OCEŃ
Żurawiny i orzechy w czerwonym winie
Żurawiny i orzechy w czerwonym winie
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

W rondlu podgrzewamy wino z rumem, cukrem, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. 

2 / 4

W wyparzonych słoikach układamy równe porcje żurawin i orzechów. Zalewamy winem z przyprawami i mocno zakręcamy słoiki. 

3 / 4

Do brytfanki lub formy do pieczenia wlewamy wrzątek do wysokości około 3 cm i wstawiamy słoiki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 35-45 minut (w słoikach powinny się pojawić pęcherzyki powietrza). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim brytfankę ze słoikami jeszcze na  30 minut. 

4 / 4

Tak zawekowane przetwory wytrzymają 3-4 miesiące. Po otwarciu należy je trzymać w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu tygodnia. Owoce podajemy do lodów, pieczonych jabłek lub panna cotty. Sprawdzą się też jako dodatek do dań wytrawnych. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.