10 potraw, które bez problemu przyrządzisz w mikrofali. Jest też deser gotowy w 90 sekund

Mikrofalówka kojarzy ci się tylko z podgrzewaniem jedzenia? Wbrew pozorom dzięki niej można szybko przyrządzić wiele pożywnych potraw. Oto kilka zdrowych i szybkich rozwiązań dla zabieganych.
Jajecznica w kubku Jajecznica w kubku fot. shutterstock

Jajecznica w kubku

Masz ochotę na jajecznicę, a nie chcesz brudzić patelni? Sprawdź nasz przepis na jajecznicę w kubku. Możesz ją personalizować, dodając swoje ulubione składniki

Składniki:

  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • awokado
  • pomidor
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do kubka i roztrzep widelcem. Dopraw solą. Wstaw do mikrofali na 2 minuty.
  2. Po tym czasie, dodaj ulubione dodatki. My wykorzystaliśmy odrobinę pokrojonego pomidora i awokado. Możesz także dodać szynkę.
  3. Wstaw całość ponownie do mikrofali o mocy 750-800W na 20-30 sekund.
  4. Posyp szczypiorkiem, dopraw do smaku.
Kanapka z jajkiem sadzonym Kanapka z jajkiem sadzonym fot. shutterstock

Jajko sadzone

Masz ochotę na jajko sadzone, ale wszystkie patelnie są brudne? Nie martw się, wystarczy ci kubek i mikrofala. 

Składniki:

  • jajko
  • sól i pieprz
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajko do kubka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Kubek przykryj zwilżonym ręcznikiem papierowym
  3. Wstaw do mikrofali o mocy 700-750W na 30-40 sekund.
  4. Podawaj na podpieczonym ulubionym pieczywie, z szynką i zieleniną.
Omlet w kubku Omlet w kubku fot. shutterstock

Omlet w kubku

Szybkie i proste śniadanie dla zabieganych. Zrobisz je nawet w pracy.

Składniki:

  • 2 jajka
  • po połowie papryki czerwonej i zielonej
  • 2 plasterki szynki
  • 1/4 szklanki szpinaku 
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do kubka. Dodaj posiekaną paprykę, pokrojoną w kostkę szynkę i posiekany szpinak. Dopraw solą i pieprzem
  2. Wstaw do mikrofali o mocy 750-800W na 2-3 minuty.
ryż z warzywami i paluszkami krabowymi ryż z warzywami i paluszkami krabowymi fot. shutterstock

Ryż z warzywami

Szybki i lekki lunch? Oto nasz przepis, który dzięki mikrofalówce przyrządzisz łatwo i sprawnie.

Składniki:

  • pół kubka ryżu
  • szklanka wody
  • łyżeczka oliwy
  • kukurydza z puszki
  • jeden mały świeży ogórek
  • paluszki krabowe
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp ryż, zalej wodą i dodaj oliwę. Wymieszaj, przykryj talerzem i wstaw do mikrofali o mocy 750-800W na 6-8 minut.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do miski odsączoną kukurydzę, posiekanego ogórka i pokrojone w plasterki paluszki krabowe.
  3. Dopraw do smaku.
Quinoa z brokułami Quinoa z brokułami fot. shutterstock

Quinoa z brokułami

Takiego zdrowego obiadu nikt nie pożałuje. Sałatka z kaszą quinoa i warzywami to świetne rozwiązanie dla wegan. Gwarantujemy, że zasmakuje także mięsożercom.

Składniki:

  • pół kubka różyczek brokułów
  • łyżka oliwy
  • łyżka wody
  • sól
  • ręcznik papierowy
  • pół kubka quinoa
  • szklanka wody
  • 1/4 ugotowanego batata
  • 2 łyżki sosu sezamowego
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia żaroodpornego włóż brokuły. Wlej oliwę i wodę. Dopraw solą. Całość przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym.
  2. Wstaw do mikrofalówki na 2 minuty. Wyjmij i odstaw na chwilę.
  3. Do drugiej miski wsyp quinoe. Zalej wodą i dopraw solą. Całość przykryj talerzem. 
  4. Wstaw do mikrofalówki o mocy 750-800W na 6 minut. Po upływie tego czasu, wyjmij, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 min.
  5. Następnie połącz razem quinoe, brokuły, pokrojego w kosteczkę batata i przekrojone na pół pomidorki. Całość polej sosem sezamowym.
Spaghetti z dyni z mięsem Spaghetti z dyni z mięsem fot. shutterstock

Spaghetti z dyni z pulpecikami

Spaghetti w innym wydaniu, czyli dynia z mięsem z pulpecików. Niestandardowy przepis, który zasmakuje niejednemu miłośnikowi sezonowych potraw.

Składniki:

  • dynia makaronowa
  • oliwa
  • sól
  • mrożone pulpeciki
  • sos pasta

Sposób przygotowania:

  1. Dynię przekrój na pół. Wydrąż środek. Skrop całość oliwą, posyp solą, pieprzem i dokładnie rozsmaruj.
  2. Wstaw do mikrofali o mocy 750-800W na 10-15 min dopóki nie zmięknie.
  3. Jak dynia będzie gotowa, widelcem rozszarp miąższ na mniejsze kawałki, które przypominają makaron.
  4. Do nowej miseczki włóż zamrożone pulpeciki i zalej sosem. Wymieszaj i wstaw do mikrofali na 1-2 minuty. Po podgrzaniu pulpeciki pokrój na małe części
  5. Mięso ułóż na dyni. Dodatkowo możesz posypać tartym parmezanem.
Ryż z warzywami i jajkiem Ryż z warzywami i jajkiem fot. shutterstock

Ryż z warzywami i jajkiem

Ciekawe rozwiązanie dla osób ćwiczących. Sycąca potrawa, która zastąpi standardowy ryż z kurczakiem.

Składniki:

  • pół szklanki ryżu
  • szklanka wody
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • pół szklanki mrożonych warzyw
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wsyp do miski, zalej wodą. Dodaj oleju sezamowego i sosu sojowego. Całość przykryj talerzem.
  2. Włóż do mikrofali o mocy 750-800W na 6-8 minut.
  3. Po upływie tego czasu, do miski dodaj mrożone warzywa i wymieszaj. W oddzielnym kubku roztrzep dwa jajka. 
  4. Wstaw do mikrofali oba naczynia (miskę z ryżem i warzywami, a także kubek z jajkami). Czas ustaw na 1-2 minuty.
  5. Następnie jajko rozdrobnij w kubku i dodaj do ryżu.
Batat z bananem Batat z bananem fot. shutterstock

Batat z bananem i masłem orzechowym

Słodkie ziemniaki przygotowane jako deser wpasują się w gusta.

Składniki:

  • batat
  • masło orzechowe
  • banan
  • ulubione owoce lub wiórki (maliny, borówki, wiórki kokosowe, posiekane orzechy)

Sposób przygotowania:

  1. Widelcem zrób linię otworów pośrodku batata. Włóż go do mikrofali o mocy 750-800W na 10 min.
  2. Po upływie tego czasu, wyjmij batata i pozostaw do wystudzenia.
  3. Posmaruj masłem orzechowym, nałóż pokrojone banany. Dodaj inne owoce wedle uznania i ewentualnie posyp wiórkami.
  4. Możesz także polać całość miodem lub syropem klonowym
muffin babanowy muffin babanowy fot. shutterstock

Muffinek bananowy

Wieczór, a ty masz ochotę na coś słodkiego? Zrób muffina bananowego w kubku według naszego przepisu. Nie pożałujesz i nie pobrudzisz całej kuchni.

Składniki:

  • jajko
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mąki owsianej
  • banan

Sposób przygotowania:

  1. Jajko wbij do kubka i roztrzep widelcem. Dodaj miodu, cynamonu, proszku do pieczenia i mąki owsianej. Całość wymieszaj.
  2. Banana pokrój w plasterki i dodaj do masy w kubku.
  3. Wstaw do mikrofali o mocy 700-750W na 90 sekund.
Owocowy muffin w kubku Owocowy muffin w kubku fot. shutterstock

Owocowy muffin

Kto nie lubi deserów? Zwłaszcza tych, które można przygotować w 90 sekund. Sprawdź nasz przepis na szybki deser w kubku.

Składniki:

  • jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ulubione owoce (borówki, maliny lub truskawki)

Sposób przygotowania:

  1. Jajko wbij do kubka, dodaj miodu, mąki, gałki muszkatołowej i proszku do pieczenia, całość wymieszaj. Dodaj dowolnie pokrojone owoce i ponownie wymieszaj
  2. Wstaw do mikrofali o mocy 700-750W na 90 sekund. Podawać od razu po przygotowaniu.
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.