Dobrym zamiennikiem chipsów będą chrupiące i aromatyczne cebulowe krążki. Doskonale sprawdzą się zarówno w roli samodzielniej przekąski, jak i dodatku, na przykład do burgerów czy kiełbasy z grilla.
Pierścionki cebulowe
5 dużych cebul
1 i 1/2 szklanki piwa
szklanka mąki pszennej
1 jajko
pieprz cayenne
pieprz czarny
sól
olej do głębokiego smażenia
Cebule obierz, opłucz, pokrój w grube plastry, podziel na pierścionki. Włóż do miski, zalej 1/2 szklanki piwa i odstaw na godzinę. Osącz. Szklankę piwa zmiksuj z mąką i jajkiem, dopraw solą oraz pieprzem. Rozgrzej olej. Każdy pierścionek cebuli zanurz w cieście i usmaż na złoto. Wyjmij, osącz na ręczniku papierowym. Do momentu podania trzymaj w cieple.
Domowe frytki z piekarnika są o wiele zdrowsze niż te z mrożonek czy kupowane w różnego rodzaju fast foodach. Możemy je zrobić nie tylko z ziemniaków, ale też z selera, pietruszki lub marchewki.
Pieczone frytki
5 dużych ziemniaków (około kilograma)
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki wyszoruj i osusz (nie obieraj). Następnie pokrój w grube plastry, a każdy plaster w grube frytki. Rozłóż je pojedynczą warstwą na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 30 minut, obracając, jeśli jest taka potrzeba. Gotowe frytki posyp posiekaną pietruszką, solą i pieprzem.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Z ciasta francuskiego można zrobić kruche paluszki, na przykład z dodatkiem sera, papryki, czosnku i/lub ziół. Wykorzystanie gotowego ciasta znacznie skraca ilość czasu potrzebnego do ich przygotowania.
Pikantne paluszki serowe
1 opakowanie (ok. 400 g) ciasta francuskiego
80 g startego sera typu parmezan
ostra lub łagodna papryka do smaku
Na dużej desce rozsyp równomiernie połowę sera. Rozwiń na nim płat ciasta francuskiego i posyp pozostałym parmezanem. Delikatnie rozwałkuj ciasto na grubość ok 3-4 mm. Przekrój płat wszerz na pół, a następnie na paski szerokości ok. 10 mm. Każdy pasek mocno zwiń wokół osi w cienkie rurki i rozłóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo paluszki podczas pieczenia będą rosły. Posyp papryką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz ok. 10-15 min, aż paluszki ładnie wyrosną i będą złociste. Wyjmij z pieca i całkowicie ostudź na papierze. Przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 dni.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Do przygotowania serowych ciasteczek wykorzystuje się różne rodzaje sera. My prezentujemy wam wersję z gorgonzolą. Aromatyczne i chrupiące, będą świetnym uzupełnieniem kufla piwa.
Ciasteczka z gorgonzolą
75 g masła
75 g sera gorgonzola
125 g mąki pszennej
2 żółtka
Ser rozgnieć widelcem, dodaj mąkę, masło, jedno żółtko i całość posiekaj nożem, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie zagnieść szybko ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrój ciasteczka, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 10-15 minut.
Autor: Aneta Kosiba
Kminek, nie dość, że dobrze pasuje do piwa, to jeszcze wspomaga trawienie. Osoby, które za nim nie przepadają, mogą go na przykład zastąpić makiem lub sezamem.
Kruche paluszki z kminkiem
150 g mąki pszennej
100 g masła
szczypta cukru pudru
1 żółtko
1 jajko do posmarowania
50 g kminku
sól
Mąkę wymieszaj ze szczyptą cukru pudru i soli. Dodaj masło w kawałku i nożem posiekaj składniki, aż się połączą. Następnie dodaj żółtko, rozetrzyj palcami i ręcznie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 6 mm, pokrój w cienkie paski i zwiń w paluszki długości około 10 cm. Paluszki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz solą i posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 10 minut.
Autor: Aneta Kosiba
Parówki, otulone kruchym, rozpływającym się w ustach ciastem francuskim robi się szybko i równie błyskawicznie zjada. Dobrze pasuje do nich sos musztardowy lub czosnkowy.
Parówki w koszulkach
1 opakowanie paróweczek koktajlowych (ok. 300 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego
1 żółtko
mąka do posypania stolnicy
Jeśli ciasto jest mrożone, przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby się rozmroziło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto (ja użyłam mrożonego ciasta w płatach, w opakowaniu było 6 płatów, do ubrania paróweczek wystarczyło rozmrozić 2). Rozwałkowane ciasto pokrój na paski grubości 1,5 cm i długości ok. 15 cm. Paskami ciasta obwijaj paróweczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekąskę posmaruj żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 20 minut - sprawdź instrukcję na opakowaniu ciasta. Rada: Zamiast paróweczek koktajlowych można użyć zwykłych, pokrojonych na mniejsze kawałki.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Śliwki w boczku najlepiej smakują po upieczeniu. Powinno im wystarczyć około 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Należy przy tym uważać, aby się nie przypaliły, dlatego dobrze piec je na blasze, wyłożonej folią aluminiową.
Śliwki w bekonie
150 g suszonych śliwek
1-2 opakowania wędzonego bekonu w plastrach
Każdą śliwkę zawiń w plasterek bekonu. Udekoruj świeżymi ziołami (jeżeli chcesz, możesz je zapiec w piekarniku).
Autor: Aneta Kosiba
Takie faszerowane trójkąciki są może nieco bardziej pracochłonne, ale będą doborowym towarzystwem dla kufla lub butelki zimnego piwa. Zamiast pieczarek możesz także użyć szpinaku czy szynki i/lub papryki z serem.
Z farszem pieczarkowym
1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g)
500 g pieczarek
2 cebule
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki oleju
sól
pieprz
ew. starty żółty ser (2 łyżki)
1 jajko (do posmarowania)
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż jeszcze kilka minut (możesz dodać starty żółty ser). Zostaw do ostygnięcia. Z rozmrożonego ciasta francuskiego wykrój kwadraty. Na środku każdego kładź tyle farszu, by można było wygodnie sklejać brzegi. Utworzone kwadratowe lub trójkątne krokiety posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Z ciasta francuskiego, oprócz prezentowanych już paluszków czy pierożków, możesz także przygotować pikantne rogaliki. Do farszu, oprócz sera, możesz również dodać posiekane orzechy włoskie - dodadzą rogalikom wyjątkowego smaku.
Rogaliki francuskie z gorgonzolą
1 opakowanie (ok. 300 g) ciasta francuskiego (mrożonego lub świeżego)
80-100 g sera gorgonzola
1 jajko
Ser delikatnie rozkrusz widelcem. Ciasto francuskie pokrój w równe kwadraty, a potem w trójkąty (jeśli używasz ciasta mrożonego, przed użyciem rozmroź je w lodówce). Na środek każdego trójkąta nałóż porcję gorgonzoli. Zwiń ciasto w rogaliki, ułóż na blasze i każdy rogalik posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z niewielką ilością wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
Autor: Aneta Kosiba
Takie muffiny świetnie sprawdzą się w roli smakowitego prezentu, który możecie zabrać ze sobą, na przykład idąc na przyjęcie w ogrodzie lub przy grillu. Tutaj przedstawiamy wersję z boczkiem, ale na naszym portalu znajdziecie też babeczki nie zawierające mięsa.
Muffiny z boczkiem i natką pietruszki
(Na 12 sztuk)
2 łyżeczki oleju
6 plasterków chudego boczku lub bekonu
1 duża cebula
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła
Pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju, aż boczek będzie chrupki. Przełóż na papierowe ręczniki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło, wystudzoną cebulkę i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać. Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.
Autor: Aneta Kosiba