Pyszna i zdrowa kolacja - co zamiast kanapek?

Znudziły ci się już kanapki? I bez nich możesz przygotować smaczną kolację. By była zdrowa i lekka, użyj sporej ilości warzyw, chudego mięsa oraz kasz lub pełnoziarnistego makaronu.
Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika Fot. Agata Jakubowska

Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika

Zamiast szczypioru i rzodkiewki, do twarożku możesz dodać również kiełki. Może i są niewielkie, ale pełno w nich witamin i minerałów, a więc sprawdzą się zwłaszcza jesienią i zimą. By było jeszcze zdrowiej, serwuj go z pieczywem pełnoziarnistym albo pokrojonymi w słupki warzywami (np. marchewką, papryką, ogórkiem, selerem naciowym)

Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika

25 dag białego sera
15-20 dag jogurtu naturalnego lub śmietany
garść kiełków rzodkiewki
garść kiełków słonecznika
sól
pieprz

Mieszamy biały ser z jogurtem (lub śmietaną). Dodajemy kiełki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Autor: Maria Szkop

Omlet z ziołami, dymką i wędzoną rybą Omlet z ziołami, dymką i wędzoną rybą Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Omlet z ziołami, dymką i wędzoną rybą

Oprócz ryby, do środka ziołowego omletu można dodać na przykład twarożek. Jeśli chcesz, możesz smażyć go również na maśle.

Omlet z ziołami, dymką i wędzoną rybą

1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/2 pęczka bazylii
1 pęczek dymki
8 jajek
sól
pieprz
oliwa
1 zielona sałata
35 dag wędzonej ryby (sieja; sielawa; pstrąg)

Zioła i dymkę siekamy, dodajemy do ubitych jajek, solimy i pieprzymy. Na małej ilości oliwy smażymy gruby omlet. Odstawiamy, by lekko ostygł. Liście sałaty myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na liściach kładziemy omlet i posypujemy pokruszoną rybą.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Filet indyka z kremem szpinakowym Filet indyka z kremem szpinakowym Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Filet z indyka z kremem szpinakowym

Indyka w sosie możesz podawać solo lub z dodatkiem ryżu czy makaronu. Wolisz pomidory? Wypróbuj nasz przepis na indyka w sosie pizzaiola.

Filet z indyka z kremem szpinakowym

4 sznycle z filetu z indyka (ok. 100 g każdy)
350 g świeżego szpinaku baby
50 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Umyte i osuszone liście szpinaku ugotuj na parze przez 1 minutę. Następnie razem z czosnkiem i 3 kostkami lodu zmiksuj całość na gęsty krem, dopraw solą. Plastry indyka umyj i osusz, a następnie gotuj na parze przez 5 minut. Na dno talerza wyłóż sos szpinakowy i ugotowanego indyka. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.

Autor: Giancarlo Russo

Krem z dyni z ciecierzycą Krem z dyni z ciecierzycą Fot. Arkadiusz Ścichocki

Krem z dyni z ciecierzycą

Warzywne zupy kremy to świetny pomysł nie tylko na rozgrzewające danie obiadowe, ale i zdrową kolację, zwłaszcza, jeśli dbasz o linię. Warto serwować je na przykład z dodatkiem sera, niewielką ilością bogatych w białko warzyw strączkowych (np. ciecierzycy, soczewicy), albo ugotowanym mięsem z drobiu lub ryby.

Krem z dyni z ciecierzycą

2 kg dyni
6 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
2 cebule
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki miodu
1 puszka ciecierzycy

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Umyj dynię, pokrój ją (wraz ze skórą) na duże kawałki. Piecz około 40 minut, aż zmięknie. Wtedy wyjmij, przestudź, oddziel miąższ, a skórę wyrzuć. Miąższ dyni zmiksuj z 2 szklankami bulionu. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę. Wsyp kumin i duś jeszcze 5 minut, a potem dodaj do zupy, Wlej resztę bulionu, dodaj osączoną ciecierzycę z puszki, podgrzewaj jeszcze 5 minut.

 Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Ceviche z łososia

Ceviche, to popularna zwłaszcza w Ameryce Południowej sałatka z surowej ryby, marynowanej w soku z limonki lub cytryny. Jeśli nie przepadasz za tego typu daniami, wypróbuj przepis na gotowanego łososia z sosem jogurtowym.

Ceviche z łososia

300 g filetów z łososia
sok z 1 limonki
papryczka chilli
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa extra virgin
awokado
czerwona papryka
ew. posiekana kolendra

Z filetów z łososia usuwamy skórę i kroimy w małe kawałki. Tak przygotowaną rybę zalewamy sokiem z limonki, dodajemy małe, drobno posiekane chilli, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na minimum 10 minut. Paprykę i awokado kroimy w paski. Łączymy z łososiem. Całość możemy posypać posiekaną kolendrą.

Autor: Marco Luca Ghia

Galaretki z jajkami przepiórczymi i warzywami Galaretki z jajkami przepiórczymi i warzywami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Galaretki z jajkami przepiórczymi i warzywami

Dobrym pomysłem na kolację są również galarety z dodatkiem jajek, chudego mięsa (może być to, które zostało z rosołu) czy gotowanej ryby. Jajka przepiórcze możesz zastąpić kurzymi, albo w ogóle pominąć.

Galaretki z jajkami przepiórczymi i warzywami

500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2-3 łyżeczki żelatyny
10 przepiórczych jajek
czarne oliwki
minimarcheweczki
minikorniszonki
groszek konserwowy
sól
pieprz

Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje. Do gorącego bulionu dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (3 minuty od zagotowania), obierz i przekrój na połówki. Oliwki, ugotowane marcheweczki i korniszonki pokrój na plasterki. W małych naczynkach układaj jajka i pozostałe składniki i zalej schłodzonym bulionem. Najlepiej robić to warstwowo - dzięki temu składniki nie wypłyną na wierzch galaretki. Po zalaniu każdej warstwy schładzaj w lodówce. Podawaj skropione sokiem z cytryny.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Więcej o: