Przygotowując się do Sylwestra zazwyczaj próbujemy wygospodarować w domu trochę miejsca na zabawę. To w pewnym stopniu może również wpływać na sylwestrowe menu. Warto więc stworzyć coś na kształt domowego szwedzkiego stołu. Zamiast jednego czy dwóch ciężkostrawnych dań przygotujmy wiele różnych kolorowych przekąsek - jednocześnie zdrowych i smacznych. Zacznijmy od ciasteczek.
Owsiane ciastka bez pieczenia
Cieszyły się sporą popularnością 20, 30 lat temu - warto sobie o nich przypomnieć. Są pyszne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
30 g masła
30 g masła kokosowego
30 g masła orzechowego
pół szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki kakao
30 ml śmietany
pół szklanki mleka granulowanego/w proszku
opcjonalnie mała garść rodzynek
Wykonanie:
Płatki wsypujemy do miski. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz, cukier, kakao, mleko, śmietanę, masło orzechowe. Po zagotowaniu dodajemy płatki owsiane. Mieszamy, chwilę podgrzewamy. Wykładamy łyżką na papier - pozostawiamy do przestudzenia i gotowe!
Zobacz nasz przepis na bardzo zdrowe, dietetyczne i ekologiczne chipsy z warzyw:
Zdrowsza wersja popularnych słonych ciasteczek.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
woda
sól
ulubione przyprawy
do posypania sezam, mak lub kminek
Wykonanie:
Łączymy suche składniki (poza kminkiem czy sezamem) i mieszamy. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać trochę wody. Odkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Rozwałkowujemy cienko, posypujemy dodatkami, jeszcze raz lekko rozwałkowujemy. Wykrawamy kształty według własnych preferencji. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 30 minut.
Tłuste i ciężkostrawne chipsy na długi sylwestrowy wieczór? Wystarczy chwila, aby przygotować ich zdrowszy zamiennik!
Składniki:
kilka ziemniaków
odrobina oliwy z oliwek lub oleju
przyprawy (sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano itp.)
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki osuszamy, kroimy na bardzo cienki plasterki (najlepiej na bocznej ściance tarki do warzyw). Wkładamy plastry do woreczka z oliwą i przyprawami, mieszamy. Wykładamy na blachę pokrytą papierem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez kwadrans.
Spróbujmy też w ten sam sposób przygotować chipsy z marchwi - zyskamy więcej koloru i smaku w naszym sylwestrowym bufecie.
Daktyle to bardzo zdrowy i słodki sposób na każde przyjęcie - również sylwestrowe. Wystarczy sporządzić z nich krem (przez niektórych nazywany daktylową nutellą), który może być dodatkiem do ciastek i innych słodkich przekąsek (można nim posmarować wafle, gofry, naleśniki itp.).
Składniki:
daktyle 400 g
garść ulubionych orzechów
2-3 łyżeczki kakao
woda (do zalania daktyli)
odrobina mleka (może być również roślinne)
szczypta soli
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka godzin. Gdy zmiękną blendujemy z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Ilość poszczególnych składników możemy zmodyfikować tak, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Niezwykle aromatyczny i smaczny sposób na ciepłą, sylwestrową przekąskę.
Składniki:
6 papryk (mogą być kolorowe)
300 g brązowego ryżu
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
pomidory w puszcze
300 g pieczarek
2-3 łyżki oliwy
przyprawy (sól, pieprz, pasta curry, zioła prowansalskie)
Wykonanie:
Paprykę myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Gotujemy ryż. Kroimy drobno cebulę i dusimy na oliwie. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, przyprawiamy do smaku i dusimy przez ok. 10 minut. Dodajemy pomidory, czosnek i przyprawy, dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy ryż i mieszamy. Nakładamy farsz do paprykowych połówek. Smarujemy oliwą i układamy na blachę wyłożoną papierem lub folią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Jeśli nie chcemy zbyt szybko i radykalnie rozstać się z jedynymi w swoim rodzaju smakami Bożego Narodzenia - przygotujmy ten wyjątkowy pasztet, którego głównym akcentem są suszone grzyby.
Składniki:
0,5 kg selera
0,5 kg marchwii
0,5 kg cebuli
50 g suszonych grzybów
niepełna szklanka kaszy jaglanej
sól
pieprz
odrobina curry
łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie:
Dzień wcześniej namaczamy grzyby. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby. Dusimy do miękkości. Szklimy cebulę na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do warzyw. Kaszę jaglaną gotujemy wg proporcji 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy) do momentu wchłonięcia całej wody. Mieszamy kaszę z warzywami, przyprawiamy, dodajemy sos sojowy. Wszystkie składniki blendujemy. Przekładamy do formy i pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można podawać zarówno na ciepło (np. z sosem grzybowym) jak i na zimno.
Pięknie pachnące, zdrowe i smaczne.
Składniki:
100 g wiórków kokosowych
2 dojrzałe banany
garść rodzynek
1 szklanka poppingu amarantusowego
Wykonanie:
Banany rozgniatamy, dodajemy do nich wiórki, amarantus i rodzynki, mieszamy. Przekładamy małe porcje na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzać do 160-170 stopni i piec nie dłużej niż 20 minut.
Współpraca: Wygodnadieta.pl