Prosto z piekarnika - pieczone dnia i przekąski na chłody

Zimno? Pora na coś ciepłego, najlepiej prosto z piekarnika. Nic lepiej nie poprawi nastroju i nie nasyci w zimne dni, niż pieczone dania. A może ziemniaki, pierogi albo potrawka pod chrupiącym ciastem?
Pieczone ziemniaki Pieczone ziemniaki Fot. Marcin Klaban

Pieczone ziemniaki

Składniki:

8 średnich ziemniaków
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa
1 gałązka rozmarynu
1 pęczek dymki
1 czerwona cebula
1 zielone chilli
garść startego żółtego sera np. gruyerea
200 ml śmietany 12 proc.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, razem z łupinami wrzucamy do garnka; doprawiamy solą oraz pieprzem i skrapiamy obficie oliwą. Dodajemy rozmaryn, przykrywamy i pieczemy 45 minut w 180 st. C. W tym czasie siekamy dymkę, cebulę i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), mieszamy ze startym serem. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli nie, to dopiekamy je (około 5 minut). Ziemniaki przekładamy na talerze, upieczony miękki czosnek mieszamy z sosem, który wytworzył się na dnie naczynia. Ziemniaki rozcinamy, polewamy sosem, posypujemy mieszanką cebulowo-serową. Podajemy ze śmietaną.

Autor: Tomek Woźniak

Kurczak maślany Kurczak maślany Fot. Giedre Barauskiene

Kurczak maślany

Składniki:

1 kurczak o wadze 1.3-1.5 kg
sól
pieprz
3-5 ząbków czosnku + 2 całe główki
garść listków szałwii
4-5 małych kwaśnych jabłek
trochę soku z cytryny
2-3 marchewki
5-6 małych cebul (mogą być szalotki)
120 g stopionego masła
1-2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Pod skórę wciskamy kilka liści szałwii. Wkładamy na godzinę do lodówki. Usuwamy gniazda nasienne z jabłek, miąższ grubo kroimy. Do środka kurczaka wkładamy tyle kawałków jabłek, ile się zmieści (niezbyt ciasno), pozostałe skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do lodówki. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Obie główki czosnku i obrane cebulki również kroimy na pół. Kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia, smarujemy połową masła, pieczemy godzinę w 180 st. C. Co kilka minut smarujemy go najpierw stopionym masłem (pozostawiamy 1-2 łyżki - będą potrzebne do smarowania jabłek), a potem sokiem, który wypłynie podczas pieczenia. W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzewamy na patelni oliwę, wkładamy główki czosnku (stroną przecięcia do dołu), cebule i marchewki. Smażymy 6-7 minut, solimy, dodajemy do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. Wkładamy pozostałe jabłka, smarując je resztą masła. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy kurczak jest gotowy: nakłuwamy udko w najgrubszym miejscu - jeżeli wypływający sok jest przezroczysty, wyjmujemy z piekarnika. Kurczaka podajemy w naczyniu, w którym się piekł, posypujemy resztą szałwii.

Autor: Giedré Barauskiené

Pieczony bakłażan z ricottą Pieczony bakłażan z ricottą Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com

Pieczony bakłażan z ricottą

Składniki:

2 duże bakłażany
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
garść suszonych czerwonych porzeczek (może to być też suszony berberys lub drobne rodzynki)

Sos:
3 łyżki oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
2 łyżki zataru

Oraz:
2 łyżki ricotty
garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki. Miąższ nacinamy w kratkę (nie za mocno, żeby nie przeciąć skórki!), skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, wcierając przyprawy w miąższ. Układamy na blasze skórą do dołu. Pieczemy około 40 minut. Porzeczki, suszony berberys lub rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Następnie cedzimy i odciskamy.W słoiku łączymy oliwę, sok cytrynowy, sól i zatar. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby powstała emulsja. Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i niezwłocznie smarujemy sosem - chodzi o to, by wsiąkł w gorące warzywa. Posypujemy ricottą, natką i namoczonymi owocami.

Autor: Olga Badowska

Chleb drożdżowy z pesto Chleb drożdżowy z pesto Fot. Natalia Nowak-Bratek

Chleb drożdżowy z pesto

Składniki:

375 ml ciepłej wody
0,5 łyżki suszonych drożdży lub 12 g świeżych
0,5 łyżki cukru
375-425 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)
1 łyżeczka soli
30 g miękkiego masła

Nadzienie:
1/2 szklanki domowego pesto bazyliowego
masło do form

Sposób przygotowania:

Mieszamy 125 ml wody z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałą wodę i połowę mąki, mieszamy. Wsypujemy pozostałą mąkę i sól, dodajemy masło i miksujemy lub mieszamy ręką, aby składniki się połączyły. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 22 cm. Zbijamy ciasto i rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt (długi na 60 cm). Smarujemy go pesto, zostawiając 1,5 cm czystego brzegu wzdłuż dłuższej strony. Łapiemy za drugi dłuższy brzeg (od strony z pesto) i ciasno zwijamy w rulon, który przecinamy wzdłuż na pół. Pasy układamy na krzyż jeden na drugim i delikatnie skręcamy (jak sznurek), pilnując, by rozcięcie zawsze było na wierzchu. Następnie zwijamy sznurek w ślimak i przenosimy do tortownicy. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie. Pieczemy 5-10 minut, zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy 20-30 minut.

Autor: Olga Badowska

pieczone marchewki z pęczakiem i miodem pieczone marchewki z pęczakiem i miodem fot. Dominika Wójciak

Pieczone marchewki z pęczakiem i miodem

Składniki:

100 g pęczaku
moczonego w wodzie przez noc
8-10 marchewek
10 śliwek węgierek
łyżka miodu
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
Dodatki:
4 łyżki oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
łyżeczka suszonego majeranku
pęczek natki pietruszki
sól

Sposób przygotowania:

Pęczak płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy al dente 15-20 minut. Odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Marchewki obieramy i kroimy w podłużne słupki (jak frytki). Węgierki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. W naczyniu do zapiekania układamy marchewki i śliwki. Dodajemy 2 szczypty soli, majeranek, miód i pozostały olej. Dokładnie mieszamy dłońmi i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. (marchewki mają być upieczone, ale wciąż lekko chrupiące). W trakcie pieczenia składniki delikatnie mieszamy, by marchewki równomiernie obtaczały się w sokach. Mieszamy je z pęczakiem. Posypujemy grubo posiekaną natką i prażonym słonecznikiem.

Autor: Dominika Wójciak

Jabłka faszerowane soczewicą

Składniki:

2 liście laurowe
1 kawałek cynamonu
4 ziarna pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
2 jagody jałowca
180 g brązowej soczewicy
6 jabłek
60 ml soku z cytryny
sól
czarny pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
po 1/4 łyżeczki tymianku i cząbru
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
olej

Sposób przygotowania:

Liście laurowe, cynamon, pieprz, ziele angielskie oraz jałowiec układamy na kawałku płótna lub gazy, zawiązujemy sznurkiem u góry, tworząc paczuszkę, którą wkładamy do garnka razem z soczewicą. Zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30-45 minut, aż soczewica będzie miękka. W tym czasie wydrążamy jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale zostawiając czapeczkę z ogonkiem. Każde jabłko skrapiamy w środku sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Miękką soczewicę odcedzamy, usuwamy paczuszkę z przyprawami. Soczewicę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy, faszerujemy wydrążone jabłka, każde nakrywamy czapeczką, skrapiamy olejem i kładziemy na blasze do pieczenia. Kiedy wszystkie jabłka będą już napełnione soczewicą, wsuwamy je do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będą bardzo miękkie. Podajemy na przystawkę lub jako danie główne z ulubionymi dodatkami.

Autor: Marta Dymek

Domowe paluszki rybne z sosem tzatziki Domowe paluszki rybne z sosem tzatziki Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Domowe paluszki rybne z sosem tzatziki

Składniki:

Paluszki:
oliwa do wysmarowania blachy
40 g mąki pszennej
70 g płatków kukurydzianych
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
2 duże jajka
450 g filetów z dorsza
bez skóry

Tzatziki:
2 małe ząbki czosnku
1/2 świeżego ogórka
300 g gęstego jogurtu naturalnego
garść posiekanego koperku
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem i smarujemy oliwą. Mąkę wysypujemy na płaski talerzyk. Płatki kukurydziane wkładamy do foliowej torebki i rozgniatamy wałkiem. Wysypujemy na drugi talerzyk, mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. W szerokim talerzu do zupy roztrzepujemy jajka. Filety kroimy w grube paski, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w pokruszonych płatkach. Układamy na przygotowanej blasze. Pieczemy 10-12 minut na złoty kolor. Robimy tzatziki. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy nasiona i wyrzucamy je. Miąższ kroimy w drobną kostkę. mieszamy go z 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy na sitko i odstawiamy na pół godziny, aż odcieknie nadmiar wody. Następnie odciskamy i osuszamy na lnianej ściereczce. Mieszamy ogórka z posiekanym czosnkiem, jogurtem i koperkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą i białym pieprzem. Podajemy do paluszków rybnych.

Autor: Olga Badowska

placki ziemniaczane pieczone z rokpolem, orzechami i olejem szczypiorkowym placki ziemniaczane pieczone z rokpolem, orzechami i olejem szczypiorkowym fot. Natalia Nowak-Bratek

Placki ziemniaczane pieczone z rokpolem, orzechami i olejem szczypiorkowym

Składniki:

na około 20 placków, przygotowanie: 45 minut

1 kg dużych mączystych ziemniaków*
duże jajko
duża cebula**
1-2 łyżki mąki
sól
olej do smażenia

Dodatkowo:
40 g sera rokpol i do dekoracji
60 g orzechów włoskich
ząbek czosnku
szczypta majeranku

Olej szczypiorkowy:
pęczek szczypiorku
150 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę na tarce o średnich oczkach (warzywa możemy też rozdrobnić w malakserze). Dodajemy jajko i łyżkę mąki, posypujemy solą i wyrabiamy masę - powinna być dość gęsta, wilgotna, ale nie wodnista, a jeśli jest rzadka, dosypujemy resztę mąki (nie dodajemy od razu całej mąki, bo jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde). Masę możemy odstawić na 5 minut, by smaki się przegryzły. Olej mocno rozgrzewamy na patelni, kładziemy niewielkie porcje ciasta, formując okrągłe placki (ciasto od razu powinno się ściąć, ale nie rumienić). Smażymy na dość dużym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Osączamy na ręczniku kuchennym. Zanim usmażymy kolejną porcję placków, rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju.

Olej szczypiorkowy: szczypiorek siekamy, wsypujemy do rondelka. Wlewamy olej (powinien zakryć szczypiorek). Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, a gdy delikatnie zabulgocze, zdejmujemy z ognia. Miksujemy i przecedzamy przez tetrową ściereczkę.

Ser rokpol kroimy w malutką kostkę. Orzechy włoskie siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z masą ziemniaczaną. Dodajemy ser i orzechy, posypujemy majerankiem, delikatnie i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy niewielkie porcje masy, formując placuszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy 15 minut. Odwracamy, dopiekamy jeszcze 10-15 minut. Skrapiamy olejem szczypiorkowym, dekorujemy rokpolem.

*Mączyste (skrobiowe) ziemniaki mają mniejszą zawartość wody, zazwyczaj są odmianami żółtymi (typ B i C).

**Cebuli nie musimy dodawać do placków, które zamierzamy jeść na słodko (z cukrem, miodem, jogurtem, owocami).

Porady

  • Miskę ze startymi ziemniakami przykrywamy, bo szybko ciemnieją (dodatkowo możemy je posypać cienką warstwą mąki).
  • Gdy dodamy do nich małą startą marchewkę, placki będą miały złocistą barwę. Masę ziemniaczaną możemy wzbogacić innymi składnikami - startą dynią, cukinią, serami.
  • Jeśli nie mamy ziemniaków kleistych, tylko inną odmianę, do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, która ma właściwości sklejające (nie więcej niż 1-2 łyżeczki na 500 g ziemniaków).
  • Nadmiar płynu w masie możemy zredukować metodą stosowaną przy robieniu pyz: masę ziemniaczaną odciskamy, zbierając płyn do miski. Odstawiamy go na kilkanaście minut. Zlewamy wodę, a osad, który zgromadził się na dnie miski, dodajemy do masy ziemniaczanej. Kontynuujemy wg przepisu.
  • Wielbiciele pikantnych smaków mogą dodać do masy ziemniaczanej posiekany ząbek czosnku (do placków z czosnkiem pasują: sos chrzanowy, grzybowy, gulasz).
  • Placki smażymy na oleju, fryturze do smażenia w wysokich temperaturach lub smalcu, ale nie na maśle, bo ono ma niską temperaturę dymienia. Używamy patelni o grubym dnie, która nie tylko równomiernie rozprowadza ciepło, ale utrzymuje także wysoką temperaturę. Idealnie wysmażony i chrupiący placek nie opada, gdy chwycimy go za brzeg w dwa palce.

Autor: Honorata Piwowarska

Pieczone warzywa z pesto koperkowym Pieczone warzywa z pesto koperkowym Fot. Marta Dymek

Pieczone warzywa z pesto koperkowym

Składniki:

4 marchewki
1 pietruszka
1 burak
1/4 bulwy selera
6 jagód jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki natki pietruszki
1/4 łyżeczki cząbru
sól i czarny pieprz
2 łyżki oleju
1/4 szklanki uprażonych orzechów laskowych
2 łyżki suszonych żurawin
1/4 szklanki pesto koperkowego

Oraz:
duży arkusz papieru do pieczenia i sznurek odporny na wysoką temperaturę

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Warzywa obieramy i kroimy w słupki podobnej wielkości i grubości. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej i mieszamy dłońmi tak długo, aż wszystkie kawałki równo się pokryją tłuszczem i przyprawami. Przekładamy warzywa na duży arkusz papieru do pieczenia, następnie zbieramy papier na górze i związujemy sznurkiem w paczuszkę, którą kładziemy na blasze do pieczenia. Wkładamy na 25 minut do rozgrzanego piekarnika. Potem rozwijamy, gorące warzywa wkładamy do miseczek, obsypujemy orzechami i żurawinami. Podajemy z pesto. Rady:* Nieodzownym składnikiem tradycyjnego pesto jest długodojrzewający ser, który dodaje specyficznego, słonego smaku umami. Przygotowując wegańskie pesto, zamiast sera dobrze jest mieć pod ręką płatki drożdżowe - dzięki nim uzyskamy intensywny serowy aromat zupełnie bez sera. Można je kupić w sklepach internetowych za mniej więcej 15 złotych (opakowanie 150 g) i dodawać do różnych potraw, które domagają się serowego smaku - w kuchni wegańskiej przydają się bardzo często, dlatego warto je mieć zawsze w swojej spiżarni. * Pamiętajcie, aby pesto miksować szybko i sprawnie - zbyt długo ucierane zioła tracą smak i aromat, a orzechy robią się za tłuste. Dlatego jeszcze zanim włożycie zioła do kubka blendera, dokładnie je posiekajcie. Miksujcie krótko, pulsacyjnie, często oskrobując ścianki blendera.

Autor: Marta Dymek

Pulled pork z sosem barbecue Pulled pork z sosem barbecue Fot. Paulina Kolondra

Pulled pork z sosem barbecue

Składniki:

Karkówka:
6 ząbków czosnku
po kilka gałązek lubczyku i majeranku
1 łyżka tabasco green
1 cytryna
2 łyżki oliwy
1.3 kg karkówki
5 liści laurowych

Sos barbecue:
40 g masła
1 łyżka oliwy
1 duża cebula (posiekana)
2 ząbki czosnku (posiekane)
125 ml bourbona
350 ml soku pomidorowego
po 250 ml przecieru pomidorowego i octu jabłkowego
150 g brązowego cukru
80 ml melasy
3 łyżki (lub więcej) tabasco habanero
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
sok z 1 cytryny

Oraz:
bułki pszenne (najlepiej na zakwasie)
4 garście roszponki
oliwa
ocet jabłkowy
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. W moździerzu rozcieramy posiekany czosnek, lubczyk, majeranek, tabasco i sok z 1/2 cytryny. Do gęsiarki wlewamy oliwę, układamy mięso nacięte w kratkę, nacieramy je pastą czosnkowo-ziołową, na wierzchu kładziemy dwie ćwiartki cytryny i liście laurowe. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 4 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Zwiększamy temperaturę do 200 st. C, odkrywamy gęsiarkę i pieczemy karkówkę jeszcze 10 minut. Robimy sos (w czasie pieczenia mięsa). Podsmażamy na maśle z oliwą cebulę i czosnek (15 minut). Zwiększamy ogień, wlewamy bourbon, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pozostałe składniki (poza sokiem z cytryny i 1 łyżką tabasco). Zmniejszamy ogień i gotujemy 50 minut, aż sos zrobi się gęsty i ciemny. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i ostatnią łyżką tabasco. Lekko wystudzone mięso rozdzieramy dwoma widelcami na nitki. Mieszamy z sosem (nie musimy zużywać całego). Roszponkę skrapiamy oliwą i octem, oprószamy solą i pieprzem. Układamy spore porcje mięsa i roszponki na połówkach bułek, składamy kanapki i podajemy.

Autor: Olga Badowska

Stromboli Stromboli Fot. Natalia Nowak-Bratek

Stromboli

Składniki:

Ciasto:
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczki suszonych drożdży lub 7 g świeżych
1 łyżka oliwy extra vergine
0,7 łyżki soli
0,5 łyżki cukru
275 g mąki pszennej (typ 750)

Farsz:
250 g surowej białej kiełbasy
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula pokrojona w piórka
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie plastry
1/2 czerwonej papryczki chilli
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
200 g cienkich plastrów szynki
200 g plastrów salami
2 garście startego sera provolone
2 garście startej mozzarelli
garść ciemnych oliwek pokrojonych w plasterki

Na wierzch:
oliwa
1 jajko roztrzepane z odrobiną wody

Sposób przygotowania:

Do wody wsypujemy drożdże, odstawiamy na 5 minut, aby zaczęły pracować. Dodajemy oliwę, sól, cukier, mieszamy. Wsypujemy mąkę, wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Zagniatamy, przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut, aż wyrośnie. Zagniatamy jeszcze5-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Formujemy kulę, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią. Wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy i czekamy, aż wróci do temperatury pokojowej. Zbijamy ciasto i chwilę zagniatamy. Formujemy. Po rozwałkowaniu powinniśmy otrzymać 2 placki o wymiarach 20 x 30 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 st. C. Wyjmujemy z osłonek kiełbasiany farsz, rozdrabniamy go i smażymy 5 minut z papryką i chilli w proszku, aż mięso zbrązowieje. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, paprykę i chilli. Smażymy, aż wszystko zmięknie, dodajemy czosnek, oregano, smażymy minutę. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie placki o wymiarach 20 x 30 cm. Przekładamy je na dwie blaszki do pieczenia wyściełane pergaminem. Na środku każdego placka rozkładamy kiełbaskę i podsmażone warzywa, a na nich plastry szynki i salami. Posypujemy serami i oliwkami. Ciasto, które zostało po bokach, nacinamy w skośne paski grubości 1,5 cm. Nakładamy je na przemian, tworząc na wierzchu warkocz, który przykryje nadzienie. Skrapiamy oliwą, odstawiamy na 30 minut, potem smarujemy stromboli jajkiem, wstawiamy do piekarnika (najpierw jedną blaszkę, a gdy stromboli się upiecze - drugą) na 15-20 minut, aż ciasto się wyrośnie i przyrumieni się. Studzimy 15 minut, kroimy w plastry.

Autor: Olga Badowska

Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną Marta Dymek

Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną

Składniki:

Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki gorącej wody
10 g suszonych drożdży
sól

Farsz:
1 duża cebula
olej roślinny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól
6 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 ziarna jałowca
2 goździki
1 szklanka brązowej soczewicy
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki cząbru
1/4 szklanki żurawiny
czarny pieprz

Oraz:
mleko roślinne lub olej roślinny do posmarowania
mały kwadratowy kawałek płótna lub gazy
sznurek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego (można też wyrobić ciasto w maszynie do wypieku chleba). Wyrabiamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić (w razie potrzeby dodajemy jeszcze kilka łyżek gorącej wody). Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby odpoczęło (choć nie wyrośnie), a my mamy czas na przygotowanie farszu. Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy cebulę oraz cukier i podsmażamy na małym ogniu 5-8 minut, aż cebula się zezłoci i będzie miękka. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz goździki wkładamy do gazy i związujemy sznureczkiem w sakiewkę. Do garnka z wodą dodajemy soczewicę, sakiewkę z przyprawami oraz suszone zioła. Gotujemy 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, następnie odcedzamy ją, a sakiewkę z przyprawami wyławiamy. Ugotowaną soczewicę przesypujemy do dużej miski i delikatnie blendujemy lub rozgniatamy praską do ziemniaków, tak aby niektóre ziarna pozostały w całości. Dodajemy podsmażoną cebulę, żurawinę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy stanowisko do lepienia pierogów oraz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każdym układamy łyżkę ostudzonego nadzienia. Czynność tę powtarzamy, aż do skończenia nadzienia. Zlepiamy pierogi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy je mlekiem i pieczemy 15-18 minut. Podajemy gorące na obiad lub zimne jako karnawałową przekąskę na imprezę.

Autor: Marta Dymek

Paj z kurczakiem i warzywami Paj z kurczakiem i warzywami Fot. Giedré Barauskiené

Paj z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Bulion:
1 kurczak (1.5-2 kg)
1-2 cebule
1-2 marchewki
2-3 łodygi selera naciowego
4 świeże liście laurowe
1 gałązka tymianku
1 łyżka młotkowanego pieprzu

Nadzienie:
350 g ziemniaków
250 g drobnych marchewek
2 pory (tylko białe części)
150 g mrożonego zielonego groszku
75 g masła
200 g drobnych pieczarek
45 g mąki
150 ml śmietanki 30 proc.
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Ciasto:
350 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
180 g zimnego masła
1 jajko

Sposób przygotowania:

Robimy bulion. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Potem odstawiamy bulion na co najmniej godzinę. Potem wyjmujemy z garnka kurczaka i studzimy go, a przecedzony bulion doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Teraz wrzucamy do bulionu marchewki, obgotowujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy, dodajemy do ziemniaków. Podobnie robimy z pokrojonymi porami - tyle że gotujemy je 4 minuty. Kiedy już obgotujemy i wyjmiemy wszystkie warzywa, jeszcze raz zagotowujemy bulion i pozostawiamy na ogniu przez 20-30 minut, aż odparuje do mniej więcej 400 ml. Odstawiamy. Dzielimy kurczaka na małe kawałki, usuwając skórę i kości. Dorzucamy razem z groszkiem do miski z warzywami. Roztapiamy w rondlu 25 g masła, wkładamy grzyby, smażymy 2 minuty. Przekładamy do mięsa i warzyw. Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy, mieszając, przez minutę. Stopniowo wlewamy zredukowany bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, a po zdjęciu z palnika dodajemy śmietankę, oregano, gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z mięsem i warzywami, przekładamy wszystko do dwulitrowego, żaroodpornego naczynia. Studzimy. Przesiewamy mąkę do malaksera, dodajemy sól i masło pokrojone w kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić ujście dla pary, która powstaje w trakcie pieczenia. Formę przykrywamy ciastem, dociskamy jego brzegi do rantu naczynia. Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 200 st. C, aż ciasto się przyrumieni, a nadzienie zacznie bulgotać. Po pierwszych 10 minutach warto ponownie posmarować ciasto jajkiem, a jeśli będzie rumieniło się za szybko - przykryć je folią aluminiową.

Autor: Giedré Barauskiené

Pieczone ostrygi Pieczone ostrygi Fot. Paulina Kolondra

Pieczone ostrygi

Składniki:

90 g miękkiego masła
2-3 pory (pokrojone w paseczki)
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka tabasco original
sól do smaku
2 łyżki bułki tartej
25 ostryg

Oraz:
gruba sól morska do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Na dno brytfanki wsypujemy grubą warstwę soli morskiej, wkładamy brytfankę do piekarnika na 10-15 minut, aby się rozgrzała. Na 15 g masła podsmażamy pory, aż lekko się zezłocą. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z octem, czosnkiem, sokiem z cytryny, tabasco, odrobiną soli i pozostałym masłem. Ostrygi otwieramy (sprawdzamy, czy są żywe, poruszając falbankę - jeśli widać drobny skurcz mięśni i falbanka wraca na swoje miejsce - możemy jeść; martwe ostrygi wyrzucamy!). Układamy muszle na rozgrzanej soli, na każdej kładziemy porcję mieszanki maślano-porowej, oprószamy odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut, aż ostrygi się zetną, a pory z bułką przyrumienią. Podajemy w brytfance na soli. Przed jedzeniem skrapiamy jeszcze odrobiną tabasco.

Autor: Olga Badowska