Domowy popcorn na słono i słodko - karmelowy, ziołowy, serowy... Lepszy i zdrowszy niż chipsy!

Seans przed telewizorem jest przyjemniejszy, jeśli mamy coś do jedzenia. Zamiast kupnych chipsów zrób sobie domowy popcorn - lepszy i zdrowszy. Oto kilka przepisów, których potrzebujesz.
Domowy popcorn - przepis podstawowy Domowy popcorn - przepis podstawowy Fot. Shutterstock

Domowy popcorn - przepis podstawowy

Robiąc domowy popcorn pamiętaj, żeby nie żałować oleju. Inaczej łatwo się przypali!

Składniki:

200 g kukurydzy do prażenia
3 łyżki oleju
sól

Sposób przygotowania:

Na dno garnka wlewamy olej i wsypujemy ziarna kukurydzy. Garnek przykrywamy pokrywką (inaczej narazimy się na ostrzał!) i stawiamy na średnim ogniu, potrząsając nim od czasu do czasu. Najpierw usłyszymy pojedyncze wybuchy, potem całe salwy. Popcorn jest gotowy, gdy ostatnie strzały ucichną. Zanim wyjmiemy go z garnka, poczekajmy, aż ostygnie.

Autor przepisu: Beata Lipov

Źródło przepisu:

Rada: Jeśli nie lubisz smażonych przekąsek, do przygotowania popcornu możesz również wykorzystać papierowe torebki, przeznaczone do pieczenia i smażenia (uwaga - nie każde papierowe torebki się do tego nadają). Wystarczy, że do torebki wlejesz łyżeczkę oleju (lub włożysz łyżeczkę masła) oraz około 2-3 łyżki ziaren kukurydzy - zmniejsz lub zwiększ ilość w zależności od tego, jak dużą torebkę posiadasz. Koniec torebki złóż kilka razy.

Torebkę połóż płasko w mikrofalówce - tak, żeby złożony koniec był pod spodem. Mikrofalówkę ustaw na najwyższą moc. Popcorn podgrzewaj przez ok. 1,5 minuty (lub dopóki nie ustaną 'wystrzały'). Gdy będzie gotowy, wyjmij go, przełóż do miseczki i posól według uznania.

Karmelowy popcorn Karmelowy popcorn Fot. Shutterstock

Karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn to nie tylko świetna przegryzka. Idealnie nadaje się jako dodatek i ozdoba do ciast, tortów, a także lodów. My najbardziej lubimy ten solony...

Składniki:

100 g ziaren kukurydzy na popcorn
3 łyżki oleju
230 g solonego masła
230 g brązowego cukru
80 ml miodu
1.5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ziarna kukurydzy wrzucamy do garnka, w którym rozgrzaliśmy olej, przykrywamy i podgrzewamy, potrząsając co jakiś czas. Kiedy usłyszymy, że zaczynają strzelać, potrząsamy jeszcze częściej. Gdy strzelanie ucichnie, ostrożnie uchylamy przykrywkę i sprawdzamy, czy popcorn jest gotowy. Wsypujemy go do dużej miski.

W rondelku podgrzewamy masło, cukier, miód i połowę soli. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 4 minuty. Powstałym karmelem szybko zalewamy popcorn w misce, dokładnie mieszamy. Przesypujemy na blachę wyściełaną pergaminem, oprószamy resztą soli i pieczemy 30 minut w 150 st. C, co 10 minut mieszając. Studzimy, a gdy karmel zastygnie, przekładamy popcorn do pojemnika.

Autor przepisu: Olga Badowska

Źródło przepisu:

Karmelowy popcorn:

Popcorn czekoladowy Popcorn czekoladowy Fot. Shutterstock

Popcorn czekoladowy

Były już klasyki, a więc czas na coś mniej oklepanego - popcorn z czekoladą. Tak, tak dobrze słyszysz. Takiego popcornu pewnie jeszcze nie próbowałeś. Wszystko przed tobą! Intensywny smak gorzkiej czekolady wydobywa z prażonej kukurydzy więcej orzechowych nut. Co najlepsze, możesz go zrobić podobnie jak popcorn karmelowy zarówno w wersji słodkiej, jak i przełamać smak czekolady szczyptą soli albo ostrej papryki. A zatem do dzieła!

Składniki:

popcorn przygotowany z 200 g ziaren kukurydzy (z przepisu podstawowego)
150 g gorzkiej czekolady (o zawartości ok. 70 proc. kakao)
opcjonalnie: sól morska (ok. 1 łyżeczki) - niezbyt drobno zmielona lub taka sama ilość suszonej ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Blachy lub brytfanny wyłóż papierem do pieczenia - będą ci potrzebne, żeby wyłożyć oblany czekoladą popcorn. Uprażoną kukurydzę umieść w misce.

Czekoladę połam i włóż do żaroodpornej miseczki. Ustaw ją nad garnkiem z wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, zestaw ją z ognia. Teraz możesz wymieszać ją z solą i/lub chili, jeśli masz taką ochotę. Rozpuszczoną czekoladę wylej na prażoną kukurydzę i delikatnie wymieszaj. Gotowy czekoladowy popcorn rozłóż na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia.

Popcorn jak skrzydełka buffalo Popcorn jak skrzydełka buffalo Fot. Shutterstock

Popcorn jak skrzydełka buffalo

Słodko słony popcorn z odrobiną ostrości to idealna przekąska na zimę. Możesz podkręcić jego smak, dodając nieco skórki startej z limonki.

Składniki:

popcorn przygotowany z ok. 100 g ziaren kukurydzy
160 g brązowego cukru
120 ml wody
kilka kropelek sosu tabasco
ok. 45 g masła - pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
opcjonalnie - szczypta papryki wędzonej

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie połącz cukier i wodę. Zagotuj i trzymaj na średnim ogniu (nie mieszając), aż cukier się skarmelizuje, co zajmie kilkanaście minut. Co jakiś czas lekko potrząsaj garnkiem.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Jedną lub dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj niewielką ilością oleju - zapobiegnie to przyklejaniu się popcornu.

Gorący, złocisty karmel zdejmij z ognia. Dodaj masło, ostry sos, sól i paprykę. Wymieszaj do rozpuszczenia się masła i połączenia składników. Popcorn włóż do miski, zalej miksturą i delikatnie wymieszaj. Wyłóż popcorn na blaszkę i podpiekaj (najlepiej z termoobiegiem) przez  około 15 minut. Ostudź i podawaj.

Popcorn serowo-ziołowy Popcorn serowo-ziołowy Fot. Shutterstock

Popcorn serowo-ziołowy

Ser i zioła to połączenie, które zawsze się sprawdza - także w przypadku popcornu. Do przygotowania takiej prażonej kukurydzy potrzebny będzie jednak twardy, dojrzewający ser, np. parmezan, pecorino czy grana padano. Ostatecznie można również skorzystać z drobno startego cheddara, bursztyna lub dziugasa (albo innych serów w podobnym typie).

Składniki:

popcorn przygotowany z 200 g ziaren kukurydzy
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku (zależnie od tego, jak bardzo lubisz czosnek)
1/2 szklanki startego parmezanu lub sera pecorino
2-3 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (może być np. rozmaryn, bazylia, tymianek albo zioła prowansalskie)
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Czosnek wyłuskaj z okrywy. Każdy ząbek pokrój na 4 części. Oliwę z czosnkiem podgrzej. Wyjmij ząbki, zanim zaczną być brązowe. W dużej misce wymieszaj popcorn z oliwą, serem, ziołami i solą. Podawaj od razu.

Popcorn paprykowy Popcorn paprykowy Fot. Shutterstock

Popcorn paprykowy

Jeśli poprzednie przepisy wydają ci się za skomplikowane, wypróbuj ten. Suszoną paprykę na pewno masz w domu. Warto jednak dodać do niej nieco papryki wędzonej, która doda przekąsce głębszego smaku.

Składniki:

popcorn przygotowany z 200 g ziaren kukurydzy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta papryki wędzonej (można pominąć)
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Oliwę podgrzej w garnku i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami oprócz soli. Gdy zaczną pachnieć, zdejmij garnek z ognia. W dużej misce wymieszaj delikatnie popcorn z aromatyczną oliwą i solą. Podawaj od razu.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.