Drugie życie przyrządów kuchennych, czyli do czego jeszcze możesz ich użyć | Jak ugotować? Haps.pl
Drugie życie przyrządów kuchennych, czyli do czego jeszcze możesz ich użyć
W erze nadawania rzeczom drugiego życia wychodzimy na przeciw oczekiwaniom i przedstawiamy sposoby na niekonwencjonalne wykorzystanie różnych przedmiotów, które znajdziesz w swojej kuchni. Sprawdź, do czego jeszcze możesz użyć talerza, ręczników papierowych, a także butelki.
Nożyczki
Najczęściej wykorzystujemy je do cięcia papieru. Mało kto wpadł na to, ile jeszcze mogą mieć zastosowań. Idealnie sprawdzą się do cięcia:
ziół,
ciasta,
mięsa np. na grilla.
REKLAMA
Woreczki strunowe
Dzięki nim zrobisz szybkie ogórki małosolne na sucho. Sprawdź w naszym wideo, jak.
Dekorujesz tort lub babeczki i brakuje ci rękawa cukierniczego? Przybywamy z pomocą. Nałóż krem do woreczka i natnij odrobinę jeden z dolnych rogów.
Garnek
Poza gotowaniem w nim, możesz go użyć jako domowej wędzarni. W naszym przepisie ze śledziami spalone w garnku siano wypełniło naczynie dymem, co dało efekt domowego wędzenia.
Garnek z lodem także idealnie sprawdzi się jako cooler.
Gaza
Gdy gotujesz farsz lub zupę, dodajesz zioła. Często masz później problem z ich wyłowieniem lub gdy jesz, natrafiasz na ziele angielskie. Wystarczy, że podczas gotowania zioła włożysz do gazy i utworzysz z niej woreczek. Łatwiej będzie się ich później pozbyć. Na naszym wideo zobaczysz, jak to zrobić.
Innym zastosowaniem gazy może być oddzielenie pestek od miąższu. Wystarczy, że położysz mus z owoców (np. malin) na gazie i przeciśniesz. W naczyniu, do którego będziesz odcedzać, zostanie sam pyszny sok.
Gaza idealnie sprawdzi się też do klarowania. Jeśli chcesz oddzielić swój bulion od pozostałości po mięsie czy warzywach, wystarczy, że użyjesz gazy jako bardzo drobnego sitka.
Butelka
Możesz użyć szklanej butelki jako wałka do ciasta.
Butelka może też służyć jako moździerz - kiedy chcesz rozkruszyć lód lub zioła, wystarczy, że owiniesz je ścierką, a delikatnymi uderzeniami pokruszysz całość.
My zastosowaliśmy plastikową butelkę także do odciśnięcia kształtu pieczarkowych ciastek.
Butelka sprawdzi się także przy oddzielaniu białek od żółtek. Wbij jajko do miseczki tak, aby żółtko się nie rozlało. Weź pustą butelkę plastikową, naciśnij na nią, aby pozbyć się z niej powietrza. Następnie przyłóż gwint butelki do żółtka i odgnieć butelkę tak, aby zassała żółtko do środka.
Ciekawym rozwiązaniem może być użycie butelki jako klasycznego lejka.
Miska z lodem fot. Shutterstock/Ahanov Michael
Miska z lodem
Ugotowałeś zupę, ale wyszła za tłusta? Nie musisz łyżką zdejmować tłuszczu. Wystarczy, że weźmiesz miskę, nałożysz do niej lodu i zanurzysz w zupie. Miska schłodzona lodem spowoduje, że tłuszcz się do niej przyklei.
Idealnie sprawdzi się także jako cooler.
Gdy gotujesz zielone warzywa, takie jak brokuły lub brukselka, po ugotowaniu włóż je do miski z wodą i lodem - dzięki temu zachowają swój zielony kolor.
Chcesz zdjąć etykietę z butelki lub słoika? Wystarczy, że zawiniesz w ręcznik papierowy, zmoczysz wodą i zostawisz na chwilę. Naklejka odejdzie z łatwością.
Deska do krojenia ślizga się po blacie? Weź kawałek ręcznika papierowego zwilż go wodą i podłóż pod deskę. Problem z głowy, deska przestanie się ślizgać.
Idealnie sprawdzi się też do odsączenia tłuszczu z mięsa lub frytek po smażeniu.
Chcesz, żeby sałata wytrzymała dłużej? Zawiń ją w zwilżony delikatnie ręcznik i schowaj do lodówki. Dotyczy to także ziół i innych warzyw.
Talerz
Połóż na desce pomidorki koktajlowe i przykryj je delikatnie wewnętrzną stroną talerza. Dzięki temu przekroisz wiele małych pomidorków na pół i zaoszczędzisz czas.
Talerz sprawdzi się także przy przewracaniu omletu na drugą stronę podczas smażenia.