Drugie życie przyrządów kuchennych, czyli do czego jeszcze możesz ich użyć

W erze nadawania rzeczom drugiego życia wychodzimy na przeciw oczekiwaniom i przedstawiamy sposoby na niekonwencjonalne wykorzystanie różnych przedmiotów, które znajdziesz w swojej kuchni. Sprawdź, do czego jeszcze możesz użyć talerza, ręczników papierowych, a także butelki.

Nożyczki

Najczęściej wykorzystujemy je do cięcia papieru. Mało kto wpadł na to, ile jeszcze mogą mieć zastosowań. Idealnie sprawdzą się do cięcia:

  • ziół,
  • ciasta,
  • mięsa np. na grilla.

Woreczki strunowe

  • Dzięki nim zrobisz szybkie ogórki małosolne na sucho. Sprawdź w naszym wideo, jak.
  • Dekorujesz tort lub babeczki i brakuje ci rękawa cukierniczego? Przybywamy z pomocą. Nałóż krem do woreczka i natnij odrobinę jeden z dolnych rogów.

Garnek

  • Poza gotowaniem w nim, możesz go użyć jako domowej wędzarni. W naszym przepisie ze śledziami spalone w garnku siano wypełniło naczynie dymem, co dało efekt domowego wędzenia.
  • Garnek z lodem także idealnie sprawdzi się jako cooler.  

Gaza

  • Gdy gotujesz farsz lub zupę, dodajesz zioła. Często masz później problem z ich wyłowieniem lub gdy jesz, natrafiasz na ziele angielskie. Wystarczy, że podczas gotowania zioła włożysz do gazy i utworzysz z niej woreczek. Łatwiej będzie się ich później pozbyć. Na naszym wideo zobaczysz, jak to zrobić.
  • Innym zastosowaniem gazy może być oddzielenie pestek od miąższu. Wystarczy, że położysz mus z owoców (np. malin) na gazie i przeciśniesz. W naczyniu, do którego będziesz odcedzać, zostanie sam pyszny sok.
  • Gaza idealnie sprawdzi się też do klarowania. Jeśli chcesz oddzielić swój bulion od pozostałości po mięsie czy warzywach, wystarczy, że użyjesz gazy jako bardzo drobnego sitka.

Butelka

  • Możesz użyć szklanej butelki jako wałka do ciasta.
  • Butelka może też służyć jako moździerz - kiedy chcesz rozkruszyć lód lub zioła, wystarczy, że owiniesz je ścierką, a delikatnymi uderzeniami pokruszysz całość.
  • My zastosowaliśmy plastikową butelkę także do odciśnięcia kształtu pieczarkowych ciastek.
  • Butelka sprawdzi się także przy oddzielaniu białek od żółtek. Wbij jajko do miseczki tak, aby żółtko się nie rozlało. Weź pustą butelkę plastikową, naciśnij na nią, aby pozbyć się z niej powietrza. Następnie przyłóż gwint butelki do żółtka i odgnieć butelkę tak, aby zassała żółtko do środka.
  • Ciekawym rozwiązaniem może być użycie butelki jako klasycznego lejka.
Miska z lodem Miska z lodem fot. Shutterstock/Ahanov Michael

Miska z lodem

  • Ugotowałeś zupę, ale wyszła za tłusta? Nie musisz łyżką zdejmować tłuszczu. Wystarczy, że weźmiesz miskę, nałożysz do niej lodu i zanurzysz w zupie. Miska schłodzona lodem spowoduje, że tłuszcz się do niej przyklei.
  • Idealnie sprawdzi się także jako cooler.
  • Gdy gotujesz zielone warzywa, takie jak brokuły lub brukselka, po ugotowaniu włóż je do miski z wodą i lodem - dzięki temu zachowają swój zielony kolor.
Osuszanie mięsa Osuszanie mięsa fot. Shutterstock/Lisovskaya Natalia

Ręcznik papierowy

  • Chcesz zdjąć etykietę z butelki lub słoika? Wystarczy, że zawiniesz w ręcznik papierowy, zmoczysz wodą i zostawisz na chwilę. Naklejka odejdzie z łatwością.
  • Deska do krojenia ślizga się po blacie? Weź kawałek ręcznika papierowego zwilż go wodą i podłóż pod deskę. Problem z głowy, deska przestanie się ślizgać.
  • Idealnie sprawdzi się też do odsączenia tłuszczu z mięsa lub frytek po smażeniu.
  • Chcesz, żeby sałata wytrzymała dłużej? Zawiń ją w zwilżony delikatnie ręcznik i schowaj do lodówki. Dotyczy to także ziół i innych warzyw.

Talerz

  • Połóż na desce pomidorki koktajlowe i przykryj je delikatnie wewnętrzną stroną talerza. Dzięki temu przekroisz wiele małych pomidorków na pół i zaoszczędzisz czas.
  • Talerz sprawdzi się także przy przewracaniu omletu na drugą stronę podczas smażenia.
Copyright © Agora SA