Łatwiejszy dostęp do produktów dla alergików - to jedno. Nieocenioną pomocą jest też wachlarz przepisów, dzięki którym każdy możne skomponować niealergizujące, smaczne i wpisujące się w kanony tradycji - menu bożonarodzeniowe. Dodatkowo, na tym urozmaiceniu mogą zyskać również Ci domownicy i goście, którzy na co dzień nie muszą się wystrzegać np. glutenu, czy produktów mlecznych.
Alternatywne świąteczne przysmaki, wciąż jednak wpisujące się w klimat tego niezwykłego czasu, są ciekawym i zdrowym urozmaiceniem ciężkostrawnego menu. Do roślinnych potraw przekonują się nawet najwięksi sceptycy. Furorę robią np. pasztety z roślin strączkowych, domowe słodycze albo sałatki z dodatkiem lekkostrawnych sosów, przypominających w smaku majonez, ale bez alergenów i złego cholesterolu.
Oto garść pomysłów na bożonarodzeniowe menu dla alergików i nie tylko.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Boczniaki tniemy na podłużne kawałki (ok. 2 cm), podsmażamy przez chwilę (na zwykłym oleju (najlepiej rafinowanym rzepakowym gdyż olej lniany nie nadaje się do smażenia) i siekamy cebulę w pióra. W miseczce mieszamy składniki płynne i przyprawy (tak powstanie nam marynata). Do drugiej miski przekładamy boczniaki, dodajemy cebulę oraz glony nori. Mieszamy. Przekładamy wszystko do słoika i zalewamy marynatą. Boczniakowe "śledziki" są gotowe po ok. 1 dniu choć warto przyrządzić je nawet wcześniej tak by smaki odpowiednio się wymieszały.
Zobacz prosty przepis na pyszne flaczki z boczniaków:
Ryba po grecku bez ryby? To możliwe. W wersji dla alergika (albo wegańskiej) możecie ją zastąpić na przykład selerem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Seler obieramy, kroimy na kawałki o średniej grubości 1 cm i gotujemy do miękkości. Ścieramy marchew i pietruszkę na tarce z grubymi oczkami, cebulę kroimy w kostkę a następnie szklimy ją na patelni z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa oraz przecier i dusimy wszystko pod pokrywką około 15-20min. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Namaczamy liście nori w wodzie. Wcześniej przygotowane plastry ugotowanego selera oprószamy przyprawami (tak jak filety rybne, po obu stronach) a następnie owijamy każdy z osobna liśćmi nori. Tak przygotowanego selera podsmażamy z obydwu stron po około minucie. W naczyniu do pieczenia układamy naprzemiennie warstwami warzywa i "selerybę". Wszystko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut.
Uwaga, w skład tego pasztetu wchodzą płatki owsiane. Można je jednak zastąpić połową szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, którą blendujemy z resztą składników.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Opłukaną i odcedzoną fasolę gotujemy do miękkości. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w pióra aż do zeszklenia oraz kawałki jabłka - do czasu aż zaczną się lekko rozpadać. Ugotowaną fasolę po ostudzeniu łączymy z cebulą, jabłkiem a następnie dodajemy resztę składników. Wszystko blendujemy i mieszamy z żurawiną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej od wewnątrz olejem i posypanej bułką tartą (opcjonalnie). Tak przygotowaną formę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Majonez z ziemniaków doskonale nadaje się zarówno do tradycyjnych sałatek warzywnych, jak i jako sos do potraw. Jeśli chcecie, by był jasny, wybierzcie ziemniaki o białym miąższu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowane wcześniej ziemniaki blendujemy z pozostałymi składnikami do powstania gładkiej masy. Jeżeli masa jest zbyt zwarta można dolewać sukcesywnie mleka sojowego lub wody. Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiczku.
Składniki:
Wykonanie: Mieszamy suche składniki w jednej misce a mokre w drugiej. Łączymy, dodajemy bakalie. Mieszamy do czasu powstania ciasta o jednolitej konsystencji. Opcjonalnie - posypujemy nasionami słonecznika. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Anna Zając, Dietetyk Wygodnadieta.pl