Warzywa, owoce i zioła zawsze świeże? Lodówka to nie zawsze dobry pomysł!

Przeciętny Polak w ciągu roku marnuje ponad 200 kg jedzenia. Aby ograniczyć marnowanie żywności, trzeba przemyśleć swoje decyzje zakupowe, ale także zadbać o to, by już kupione produkty jak najdłużej zachowały świeżość. Jak w takim razie przechowywać owoce, warzywa i zioła? Udowadniamy, że sama lodówka nie wystarczy!
Myk przechowywanie warzyw Myk przechowywanie warzyw gazeta.tv

Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Zastanawiasz się, co zrobić, by truskawki były dłużej świeże, a szczypiorek z ogrodu był chrupiący jeszcze przez kilka dni? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w naszym wideo.

Warzywa psują ci się dość szybko, mimo że trzymasz je w lodówce? Jest sposób

Każde warzywo wymaga odpowiedniego sposobu przechowywania. I choć niektórym może wydawać się, że wystarczy schować je do lodówki, to niestety tak nie jest. W naszym wideo zdradzamy, jak poradzić sobie z dynią, ziemniakami, marchwią, cebulą i papryką.

Jak przechowywać szparagi, brokuły i rukolę?

Podpowiemy, co zrobić, żeby przedłużyć świeżość szparagów, brokułów i rukoli nawet o tydzień! Najlepiej działa... zimna woda!

Jak zachować świeżość szpinaku, awokado i cebuli?

Wyschnięty szpinak? Brązowe awokado? Chyba nikt z nas nie lubi, kiedy sięga do lodówki i wyciąga nieświeże warzywo. Na szczęście są proste sposoby, dzięki którym będą nadawać się do zjedzenia jeszcze dłużej.

Jak przedłużyć żywotność ziół?

Żywot ziół kupionych w supermarkecie kończy się zwykle po kilku dniach. Po części wynika to z warunków, w jakich jest hodowana. Ale nie tylko. Istnieje kilka banalnych sposobów, które mogą wpłynąć na długość jej życia. Sprawdź, czy na pewno wszystkie czynności wykonujesz dobrze!