Domowe pralinki to świetny sposób na proste do wykonania świąteczne słodkości. Możesz je zrobić z dowolnych składników, na przykład roztopionej czekolady i ulubionych orzechów lub bakalii, pokruszonych herbatników i białej czekolady, a także mielonych migdałów - jak w poniższym przepisie.
Składniki:
230 g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
1 szklanka mielonych migdałów
Śnieżne kule - sposób przygotowania: Ucieramy masło z 1/2 szklanki cukru pudru i wanilią na bladą, puszystą masę. Wsypujemy mąkę i migdały. Miksujemy, aż powstanie zwarte ciasto. Dzielimy na dwie kule, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy je na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy na złoty kolor, około 20 minut. Jeszcze gorące kulki obtaczamy w pozostałym cukrze pudrze. Kiedy ciastka wystygną, ponownie obtaczamy je w cukrze.
Zobacz również nasz przepis na ciasteczka cynamonowe:
Jesteś fanem marcepanu? Wiesz, że można z jego dodatkiem przygotować pyszne, złociste ciasteczka? Do ich wykrawania zatrudnij małych pomocników - będą zachwyceni. Gotowe ciasteczka możesz udekorować roztopioną mleczną lub gorzką czekoladą.
Składniki:
(na 15-20 ciastek)
250 g mąki pszennej (typ 500)
150 g miękkiego masła
100 g marcepanu
50 g cukru
kilka kropli olejku migdałowego
1 żółtko
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W malakserze miksujemy krótko wszystkie składniki, tak by powstało zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii lub pergaminu na grubość 1/2 cm. Wykrawamy okrągłe ciastka i układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy.
Święta bez ciasta drożdżowego to dla was nie święta? Przygotujcie sobie takie rogaliki. Zamiast masy pralinowej, do środka możecie włożyć również masę makową albo - dla ułatwienia pracy - gotowy krem czekoladowy.
Składniki:
20 g drożdży
200 g cukru
500 g mąki
125 ml mleka
250 g masła
2 duże jajka
szczypta soli
350-400 g masy pralinowej
Lukier:
szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy, posypujemy łyżką cukru oraz łyżką mąki i mieszamy, dolewając tyle mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki, mleka i cukru mieszamy z miękkim masłem, jajkami i solą. Dodajemy drożdżowy rozczyn, zagniatamy ciasto. Owijamy je ściereczką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy i wycinamy 8 trójkątów. Układamy po łyżeczce masy pralinowej, zwijamy, zaczynając od szerszej strony. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy 20-30 minut w 170 st. Studzimy.
Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem pomarańczowym, smarujemy rogaliki.
Dzięki lukrowi i malinowej konfiturze te babeczki są bardzo słodkie, a przy tym pachną i smakują wyśmienicie. Prawdziwa gratka dla łasuchów.
Składniki:
1 szklanka mąki
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka drobno zmielonych migdałów
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
masło do wysmarowania blachy
Lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
konfitura z malin lub czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy. W dużej misce miksujemy na gładką masę masło z cukrem. Dodajemy mąkę, migdały, skórkę i sok z cytryny, zagniatamy miękkie ciasto. Dzielimy je na pół, z każdej części formujemy kulę, owijamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki przynamniej na pół godziny. Następnie jedną kulę rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy foremką krążki o średnicy 4 cm. Układamy je na natłuszczonej blasze. Drugą część ciasta tak samo rozwałkowujemy i wykrawamy identyczne krążki, z tym, że na środku każdego wycinamy jeszcze dziurkę o średnicy 1 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Pieczemy ciasteczka 6-8 minut na złoty kolor, studzimy. Robimy lukier. Ucieramy cukier puder z taką ilością soku z cytryny, aby powstał gęsty lukier. Lukrujemy ciastka z dziurką. Pozostałe smarujemy konfiturą, na nich układamy ciasteczka z dziurką, tak by lukier był na wierzchu.
Autor: Paulina Kolondra