Popcorn brownie można dostać w sieciówce fast food. A łatwo zrobisz je w domu [PRZEPIS]

Popcorn brownie podbiło serca wielu miłośników słodyczy. Chcielibyście przygotować je samodzielnie? Nic trudnego. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne i mocno czekoladowe popcorn brownie

Popcorn brownie podbija serca miłośników łakoci w jednej z popularnych sieciówek. Takie ciasto można także przygotować samodzielnie. To nic trudnego! Sprawdźcie, jak zrobić oszałamiająco pyszne popcorn brownie.

Popcorn brownie - przepis

Składniki:

Na brownie:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g czekolady (można użyć jednej mlecznej i jednej gorzkiej),
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Na popcorn:

  • 1/3 szklanki ziarenek popcornu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka soli

Na sos o smaku słonego karmelu:

  • szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki wody

Jak zrobić popcorn brownie?

Przygotowujemy brownie: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a masło z cukrem roztapiamy w garnuszku. Studzimy i łączymy w dużej misce. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub używając miksera. Prostokątną formę (ok. 20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Przygotowujemy popcorn: do garnka z pokrywką wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Wsypujemy ziarna kukurydzy, wsypujemy sól, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem, by ziarna się nie przypalały. Nie zdejmujemy pokrywki aż do momentu, gdy pękną ostatnie ziarenka.

Przygotowujemy sos karmelowy: na patelnię wysypujemy cukier wymieszamy z łyżką mąki kukurydzianej oraz wlewamy łyżkę wody, podgrzewamy, ciągle mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, a potem przybierać brązową barwę. Jeśli jest bardzo gęsty, można dodać drugą łyżkę wody. Zdejmujemy go z palnika i powoli wlewamy słodką śmietankę i dodajemy masło (oba składniki w temperaturze pokojowej) oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy popcorn brownie: Upieczone brownie smarujemy po wierzchu warstwą karmelu, a następnie wysypujemy na nie popcorn. Po wierzchu polewamy sosem karmelowym

Zobacz wideo Sernikobrownie