Popcorn brownie podbija serca miłośników łakoci w jednej z popularnych sieciówek. Takie ciasto można także przygotować samodzielnie. To nic trudnego! Sprawdźcie, jak zrobić oszałamiająco pyszne popcorn brownie.
Składniki:
Na brownie:
Na popcorn:
Na sos o smaku słonego karmelu:
Przygotowujemy brownie: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a masło z cukrem roztapiamy w garnuszku. Studzimy i łączymy w dużej misce. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub używając miksera. Prostokątną formę (ok. 20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
Przygotowujemy popcorn: do garnka z pokrywką wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Wsypujemy ziarna kukurydzy, wsypujemy sól, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem, by ziarna się nie przypalały. Nie zdejmujemy pokrywki aż do momentu, gdy pękną ostatnie ziarenka.
Przygotowujemy sos karmelowy: na patelnię wysypujemy cukier wymieszamy z łyżką mąki kukurydzianej oraz wlewamy łyżkę wody, podgrzewamy, ciągle mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, a potem przybierać brązową barwę. Jeśli jest bardzo gęsty, można dodać drugą łyżkę wody. Zdejmujemy go z palnika i powoli wlewamy słodką śmietankę i dodajemy masło (oba składniki w temperaturze pokojowej) oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy popcorn brownie: Upieczone brownie smarujemy po wierzchu warstwą karmelu, a następnie wysypujemy na nie popcorn. Po wierzchu polewamy sosem karmelowym