Naleśniki nie tylko zawinięte z farszem. Do czego jeszcze wykorzystać placki?

Znowu naleśniki na obiad? To pyszne danie, ale szybko może się znudzić. Dziś mamy dla was kilka pomysłów na potrawy na bazie naleśników, które równie łatwo przygotujecie.

Naleśniki to pyszne i proste danie, które bardzo często pojawia się na naszych stołach. Chętnie jedzą je nawet największe niejadki, z łatwością przygotowują osoby na co dzień trzymające się z dala od patelni. Naleśniki można posmarować dżemem lub farszem i zawinąć, a można także potraktować je jako bazę do innych dań na słodko i słono. Jakich? Sprawdźcie!

Wskazówka: do zapiekanki, zupy i na makaron możecie wykorzystać naleśniki usmażone 1-2 dni wcześniej (przechowywane potem w lodówce). 

Zapiekanka z naleśników z sosem beszamelowym

Składniki: 

  • 6-8 naleśników,
  • 250 g mrożonego szpinaku,
  • 200 g serka ricotta (lub serka śmietankowego do kanapek),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6-8 suszonych pomidorów,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 50 g masła,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Na odrobinie oliwy podsmażamy szpinak (powinien być rozmrożony, a nadmiar wody odlany). Dodajemy do niego pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, by powstała zasmażka, pilnujemy, by się nie przypaliła. Gdy się dobrze rozmiesza, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy, by postał płynny sos bez grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. 

Naleśniki zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Zobacz wideo

Sakiewki z kozim serem, gruszką i orzechamil

Składniki:

  • kilka naleśników (cienkich, smażonych na małej patelni),
  • 250 g koziego sera w kawałku lub sera z niebieską pleśnią,
  • 4 gruszki, 
  • garść orzechów włoskich,
  • kilka łodyżek szczypiorku

Przygotowanie:

Kozi ser i obrane gruszki kroimy na małe kawałki, a orzechy drobno siekamy, wszystko mieszamy. Na środek każdego naleśnika wykładamy porcję nadzienia. Brzegi placka zbieramy do góry, aby powstała sakiewka, przewiązujemy gałązką szczypiorku. 

Zupa pomidorowa z makaronem z naleśników

Składniki:

  • kilka naleśników (6-8),
  • 750 g passaty pomidorowej,
  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • przyprawy: bazylia, oregano,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: do ciepłego bulionu wlewamy passatę. Doprawiamy bazylią i oregano, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy. Naleśniki kroimy w paseczki, nakładamy do misek i zalewamy zupą.

Wskazówka: żeby zupa była bardziej sycąca, możecie dodać do niej czerwoną soczewicę. 

Makaron naleśnikowy z tuńczykiem 

Składniki:

  • 10 naleśników,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 spore pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • szczypta tymianku i oregano,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i pomidory oraz tuńczyka. Doprawiamy rozdrobnionym czosnkiem, tymiankiem i oregano. Wszystko mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż powstanie sos. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

Naleśniki kroimy w cienkie paski, przekładamy je na durszlak i przelewamy gorącą wodą. Dokładnie odcedzamy i podajemy z sosem.

Tort naleśnikowy

Składniki:

  • 10-12 naleśników (smażonych na małej patelni),
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g mascarpone,
  • ok. 300 g owoców, np. truskawek (mogą być rozmrożone),
  • 1/2 czekolady deserowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej cukier oraz serek mascarpone i łączymy. Połowę kremu przekładamy do drugiej miski i wrzucamy do niej rozgniecione truskawki, mieszamy krótko mikserem lub łyżką. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, studzimy.

Naleśniki układamy jeden na drugim i przekładamy kremem - raz śmietankowym, raz owocowym. Po wierzchu polewamy czekoladą, dekorujemy owocami. Tort wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby się schłodził. Podajemy pokrojony w trójkątne kawałki, jak ciasto. 

Więcej o: