Naleśniki to pyszne i proste danie, które bardzo często pojawia się na naszych stołach. Chętnie jedzą je nawet największe niejadki, z łatwością przygotowują osoby na co dzień trzymające się z dala od patelni. Naleśniki można posmarować dżemem lub farszem i zawinąć, a można także potraktować je jako bazę do innych dań na słodko i słono. Jakich? Sprawdźcie!
Wskazówka: do zapiekanki, zupy i na makaron możecie wykorzystać naleśniki usmażone 1-2 dni wcześniej (przechowywane potem w lodówce).
Składniki:
Na sos:
Przygotowanie:
Na odrobinie oliwy podsmażamy szpinak (powinien być rozmrożony, a nadmiar wody odlany). Dodajemy do niego pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, by powstała zasmażka, pilnujemy, by się nie przypaliła. Gdy się dobrze rozmiesza, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy, by postał płynny sos bez grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Naleśniki zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki:
Przygotowanie:
Kozi ser i obrane gruszki kroimy na małe kawałki, a orzechy drobno siekamy, wszystko mieszamy. Na środek każdego naleśnika wykładamy porcję nadzienia. Brzegi placka zbieramy do góry, aby powstała sakiewka, przewiązujemy gałązką szczypiorku.
Składniki:
Przygotowanie: do ciepłego bulionu wlewamy passatę. Doprawiamy bazylią i oregano, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy. Naleśniki kroimy w paseczki, nakładamy do misek i zalewamy zupą.
Wskazówka: żeby zupa była bardziej sycąca, możecie dodać do niej czerwoną soczewicę.
Składniki:
Przygotowanie: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i pomidory oraz tuńczyka. Doprawiamy rozdrobnionym czosnkiem, tymiankiem i oregano. Wszystko mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż powstanie sos. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Naleśniki kroimy w cienkie paski, przekładamy je na durszlak i przelewamy gorącą wodą. Dokładnie odcedzamy i podajemy z sosem.
Składniki:
Przygotowanie: Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej cukier oraz serek mascarpone i łączymy. Połowę kremu przekładamy do drugiej miski i wrzucamy do niej rozgniecione truskawki, mieszamy krótko mikserem lub łyżką. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, studzimy.
Naleśniki układamy jeden na drugim i przekładamy kremem - raz śmietankowym, raz owocowym. Po wierzchu polewamy czekoladą, dekorujemy owocami. Tort wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby się schłodził. Podajemy pokrojony w trójkątne kawałki, jak ciasto.