GIS: Wycofanie partii kurczaka. Można go kupić w popularnej sieciówce

Eksperci Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowali o wycofaniu ze sprzedaży partii kurczaka, którego można kupić w Żabce. Co zrobić z kupionym mięsem?

Wycofanie partii kurczaka z Żabki

Na stronie GIS-u znalazło się kolejne ostrzeżenie publiczne w ciągu ostatnich kilku dni. Tym razem dotyczy mrożonych pałek kurczaka, w których wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. Producent zadecydował o wycofaniu trefnej partii z obiegu. Poniżej szczegółowe informacje, dotyczące produktu:

  • Produkt: PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G
  • Numer partii: 2050618
  • Data mrożenia: 06.05.2020
  • Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020
  • Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru, ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363
  • Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań

Co zrobić z kupionym mięsem?

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy

- czytamy na stronie GIS-u. Eksperci informują, by nie jeść kupionego kurczaka ze wskazanej partii, szczególnie bez obróbki termicznej - najlepiej je wyrzucić. Jeśli jednak doszło do spożycia, należy obserwować objawy i zgłosić się do lekarza w przypadku podejrzenia zakażenia. Co powinno nas zaniepokoić? Do typowych objawów należą m.in. kurczowe bóle brzucha, biegunka, gorączka. Więcej o salmonellozie w osobnym artykule.