Na stronie GIS-u znalazło się kolejne ostrzeżenie publiczne w ciągu ostatnich kilku dni. Tym razem dotyczy mrożonych pałek kurczaka, w których wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. Producent zadecydował o wycofaniu trefnej partii z obiegu. Poniżej szczegółowe informacje, dotyczące produktu:
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy
- czytamy na stronie GIS-u. Eksperci informują, by nie jeść kupionego kurczaka ze wskazanej partii, szczególnie bez obróbki termicznej - najlepiej je wyrzucić. Jeśli jednak doszło do spożycia, należy obserwować objawy i zgłosić się do lekarza w przypadku podejrzenia zakażenia. Co powinno nas zaniepokoić? Do typowych objawów należą m.in. kurczowe bóle brzucha, biegunka, gorączka. Więcej o salmonellozie w osobnym artykule.