Po przeprowadzonych działaniach urzędowych Państwowej Kontroli Sanitarnej zakwestionowano jedną z partii tatara wołowego firmy Sokołów. Jest zanieczyszczona bakterią Escherichia coli, która wytwarza toksynę Shiga (STEC) - wykryto ją w jednej z pięciu próbek. Chodzi dokładnie o produkt "Sokołów Tatar wołowy" 200 g, o numerze partii 02891 02892K, z datą przydatności do spożycia 29.10.2020.
W wyniku zakażenia bakterią STEC może nastąpić krwotoczne zapalenie okrężnicy lub – rzadziej – bezkrwawa biegunka. W nielicznych przypadkach istnieje ryzyko wystąpienia zespołu hemolityczno-mocznicowego lub zakrzepowej plamicy małopłytkowej.
Wskazanego produktu nie powinno się spożywać. Osoby, które mogły zjeść tatar wołowy firmy Sokołów o danym numerze partii, powinny obserwować stan zdrowia i w razie niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem.