GIS ostrzega: bakterie E.coli w tatarze wołowym

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ogłoszenie dotyczące kolejnego produktu niezdatnego do spożycia. W tatarze wołowym znaleziono bakterie E.coli.

E.coli w tatarze

Po przeprowadzonych działaniach urzędowych Państwowej Kontroli Sanitarnej zakwestionowano jedną z partii tatara wołowego firmy Sokołów. Jest zanieczyszczona bakterią Escherichia coli, która wytwarza toksynę Shiga (STEC) - wykryto ją w jednej z pięciu próbek. Chodzi dokładnie o produkt "Sokołów Tatar wołowy" 200 g, o numerze partii 02891 02892K, z datą przydatności do spożycia 29.10.2020.

Z czym wiąże się zakażenie E.coli?

W wyniku zakażenia bakterią STEC może nastąpić krwotoczne zapalenie okrężnicy lub – rzadziej – bezkrwawa biegunka. W nielicznych przypadkach istnieje ryzyko wystąpienia zespołu hemolityczno-mocznicowego lub zakrzepowej plamicy małopłytkowej.

Bakteria coli ginie w temperaturze 60 stopni, niszczą ją też środki dezynfekująceEscherichia coli (pałeczka okrężnicy) - niebezpieczna bakteria

Co zrobić z kupionym towarem?

Wskazanego produktu nie powinno się spożywać. Osoby, które mogły zjeść tatar wołowy firmy Sokołów o danym numerze partii, powinny obserwować stan zdrowia i w razie niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem.

Zobacz wideo Pyszne ciasta z dynią - wypróbuj nasze przepisy