Najlepsze restauracje na jesienne spotkania podczas Restaurant Week - 10 propozycji

Jesień zbliża się wielkimi krokami, dni są coraz krótsze, a wieczory chłodniejsze. Taka aura sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi w przytulnych wnętrzach restauracji. Chefowie na tę okazję przygotowali autorskie menu z daniami #SpozaKarty z wykorzystaniem sezonowych produktów. Już teraz można dokonywać rezerwacji w aplikacji https://app.rclb.pl lub na stronie https://RestaurantWeek.pl. Jakie restauracje warto odwiedzić tej jesieni? Niżej kilka propozycji!

Atmosfera | Białystok

Pierwszą z propozycji jest przytulna restauracja Atmosfera. Mieści się w centrum Białegostoku przy ulicy Warszawskiej. Menu powstało z wykorzystaniem jesiennych, sezonowych produktów. Dla wegan została specjalnie skomponowana opcja A, gdzie znajdą m.in. tatara z buraka z groszkiem wasabi, stek z kalafiora z pesto pietruszkowym i wężymordem, oraz wegański krem sułtański. Goście, którzy wybiorą menu B, skosztują, np. podlaskiej Soljanki z lokalnych wędzonek, szarpanej dziczyzny oraz brownie z białą czekoladą. Koniecznie odwiedźcie to miejsce!

Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park***) | Łódź

Restauracja Bagatela znajduje się w wyjątkowym miejscu jakim jest Hotel Kolumna Park. To miejsce położone nieopodal Łodzi, otoczone zielenią z widokiem na wodę. Wspaniała lokalizacja na podziwianie jesiennej aury! Chef specjalnie na Festiwal przygotował m.in. kurki w wermucie z serem bursztyn, gołąbki z soczewicy z puree z kalafiora z czekoladą, polędwiczki wieprzowe z karmelizowaną śliwką oraz sernik jeżynowy z lodami pistacjowymi. Taka uczta czeka na Gości wśród przytulnych, eleganckich wnętrz restauracji Bagatela.

Szwalnia | Łódź

W centrum Łodzi przy słynnej ul. Piotrowskiej mieści się wyjątkowe miejsce, czyli restauracja Szwalnia. Wnętrza są utrzymane w jasnym, industrialnym stylu. Miłośnicy azjatyckich akcentów kulinarnych poczują się tam jak w niebie. Chef zaserwuje Gościom chrupiące koreańskie sajgonki z glonów morskich, nadziewane mkaronem ryżowym oraz ryżowy burger z panierowanym tofu lub wołowiną Bulgogi i autorskim kimchi na czosnkowych frytkach. A zwieńczeniem uczty będzie deser w postaci ptysia z karmelem Miso oraz nadzieniem z Yuzu. Brzmi przepysznie!

Shani Jani | Lublin

Shani Jani to lublińska restauracja, serwująca autentyczne dania tradycyjnej kuchni pakistańskiej i indyjskiej. Chef kuchni przeniesie Gości w okolice regionu Pundżabu, gdzie od tysiącleci przeplatały tradycje kulinarne Azji. W Festiwalowym menu znajdziecie m.in. warzywa w panierce z mąki z ciecierzycy z sosem, ziemniaczano-bakłażanowe curry, smażone mielone mięso z kurczaka z cebulą i czosnkiem, mieloną wołowinę z soczewicą oraz marchewkowy pudding z pendżabu. Koniecznie sprawdźcie!

James Star Restaurant Burger&Steak | Poznań

Wielbiciele burgerów koniecznie powinni odwiedzić tę restaurację! Na Gości czeka klimat amerykańskich lat 50., przełamany nowoczesnym akcentem. Menu festiwalowe to połączenie pysznych słodko-słonych smaków. Opcja A składa się m.in. z orzeźwiającego chłodnika malinowo-buraczanego z oliwą z zielonego ogórka, burgera z wędzonym tofu, szpinakiem i plackiem ziemniaczanym. Goście wybierający menu B, będą mogli skosztować pikantnej zupy Kansas, burgera z pieczonym mostkiem wołowym z konfiturą z cebuli oraz sosem BBQ. A zwieńczeniem uczty w obu opcjach jest czekoladowe brownie z borówkami. Mniam!

NASZA Wodna 12 | Poznań

Restauracja NASZA Wodna 12 mieści się w klimatycznej części Poznania, zaraz obok Starego Rynku. Podczas cieplejszych wiosennych dni ucztować można w niewielkim, zielonym ogródku. Wnętrze restauracji to klimat starej przedwojennej kamienicy. Idealnym kontrastem dla tej atmosfery jest serwowana tam kuchnia fusion. W festiwalowym menu na Gości czeka np. krem z pasternaka z crème fraîche lub chipsami z bekonu, pieczone bataty w cieście francuskim z sałatką z pieczonych warzyw, polik wołowy sous vide, a na deser matcha paluch. Jest to jedno z obowiązkowych miejsc do odwiedzenia na mapie Poznania!

Wina Dajcie | Rzeszów

Restauracja Wina Dajcie to połączenie wina, kuchni, muzyki oraz wspaniałej atmosfery! Jest to idealne miejsce na wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Oprócz przepysznych dań, Goście będa mogli skosztować wielu wspaniałych win z restauracyjnego winebaru. Menu A to krem z buraka z białą czekoladą i sosem malinowym, stek z tofu z sosem winno-cebulowym, musem szpinakowo-cytrynowym i fondantem ziemniaczanym. W opcji B natomiast znajdziecie suszone morele, nadziewane kozim serem i malinami, podane z palonym boczkiem oraz ligawę wołową faszerowaną musem z borowików. Na deser w obu menu czeka mus z gorzkiej czekolady i różowego pieprzu z galaretką z brzoskwiń i wina musującego. Brzmi jak niesamowita bomba smaków!

ZEST | Rzeszów

Twórcom tego miejsca przyświeca hasło "enjoy it more", czyli ciesz się bardziej! Jest to najradośniejsze miejsce w centrum Rzeszowa. Restauracja ZEST to mieszanka swobodnej, wesołej atmosfery oraz nowoczesnej kuchni. Chef podczas Festiwalu zaserwuje m.in. pastę z korzenia pietruszki z pieczonymi pomidorkami, risotto z kurkami z chipsami z topinamburu, mus z łososia wędzonego na zimno, pierś z kaczki z piklowaną kapustą czerwoną, puree ziemniaczanym aromatyzowanym truflą oraz smażone lody o smaku mango z Ganache kokosowym z czekoladą belgijską, posypane pudrem pistacjowym.

Poziom+ Food&Wine | Gliwice

To restauracja położona w samym sercu Gliwic w piwnicy XIX-wiecznej kamienicy. Stylistyka wnętrza utrzymana jest w klimacie industrialnym, przypominającym winną piwniczkę. Jest to przytulne miejsce, idealne na spotkania z bliskimi. Menu A jest specjalnie dedykowane dla wegan. Znajdą w nim zupę z soczewicy, lasagne ze szpinakiem oraz wegańska panna cottę z sosem malinowo-truskawkowym. Menu B to kremowa zupa z dyni z grzanką czosnkową, polędwiczka wieprzowa w sosie pieprzowym z puree selerowym oraz panna cotta.

WunderBAR | Katowice

WunderBAR znajduje się w samym sercu Katowic. Serwuje się tam głównie dania kuchni niemieckiej, ale z akcentami kuchni polskiej czy też europejskiej. Chef w swoich potrawach wykorzystuje sezonowe owoce i warzywa, tworząc na talerzu prawdziwe smakowe dzieła sztuki. Na Festiwalu Goście będą mogli skosztować m.in. placków ziemniaczanych w sosie z grzybów leśnych, kotletów z dorsza na cukiniowym puree, zimnych nóżek, polędwiczek wieprzowych w grzybowym sosie, kruchego ciasta śliwkowego lub lodów kawowych. Przybywajcie do WunderBAR na wspaniałą ucztę! Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Nie czekaj! Już dziś odkrywaj najlepsze restauracje i rezerwuj popisowe dania #SpozaKarty!

Rezerwacje: https://app.rclb.pl lub https://RestaurantWeek.pl

Termin Festiwalu: 8-26 września 2021

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.